Vyučující
|
-
Mlček Jiří, prof. Ing. Ph.D.
-
Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Zařízení pro tepelnou úpravu. 2. Technika pro výdej jídel a nápojů. 3. Zařízení pro výrobu teplých nápojů. 4. Technika pro výrobu a výdej chlazených nápojů. 5. Chladící a mrazící zařízení. 6. Zařízení na výrobu zmrzliny, šlehačky, vakuovací stroje. 7. Zařízení pro mechanické zpracování surovin. 8. Používání a údržba zařízení, mycí stroje. 9. Stroje pro zpracování odpadu. 10. Základy měření a regulace. 11. Kuchyňský nábytek. 12. Manipulační technika, automaty, nádobí, nástroje, nářadí. 13. Funkční zóny provozů, pracovní podmínky. 14. Bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Semestrální práce
- 26 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 68 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 44 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti z oblasti gastronomické technologie. |
Znalosti z oblasti gastronomické technologie. |
Výsledky učení |
---|
charakterizovat zařízení pro předběžbou úpravu potravin. |
charakterizovat zařízení pro předběžbou úpravu potravin. |
charakterizovat zařízení pro tepelnou úpravu potravin. |
charakterizovat zařízení pro tepelnou úpravu potravin. |
charakterizovat zařízení pro chlazení a mrazení potravin a pokrmů. |
charakterizovat zařízení pro chlazení a mrazení potravin a pokrmů. |
charakterizovat zařízení na výrobu zmrzliny, šlehačky, vakuování. |
charakterizovat zařízení na výrobu zmrzliny, šlehačky, vakuování. |
charakterizovat zařízení pro mytí nádobí, manipulaci, pro výrobu a výdej teplých a chlazených nápojů. |
charakterizovat zařízení pro mytí nádobí, manipulaci, pro výrobu a výdej teplých a chlazených nápojů. |
Odborné dovednosti |
---|
zhodnotit bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci na zařízeních. |
zhodnotit bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci na zařízeních. |
sestavit funkční zóny provozů s danými zařízeními. |
sestavit funkční zóny provozů s danými zařízeními. |
aplikovat základy měření a regulace. |
aplikovat základy měření a regulace. |
doporučit vhodnou technologii a zařízení pro předběžnou úpravu potravin. |
doporučit vhodnou technologii a zařízení pro předběžnou úpravu potravin. |
doporučit vhodnou technologii a zařízení pro tepelnou úpravu potravin. |
doporučit vhodnou technologii a zařízení pro tepelnou úpravu potravin. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
BALAŠTÍK, J. Vaříme rádi (ale ne každý den.). Uherské Hradiště: L.V. Print, 2008. ISBN 80-7080-527-7.
-
Hoffman, Pavel. Výrobní linky potravinářské. Vyd. 2. Praha : ČVUT, 1999. ISBN 8001020037.
-
KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
-
Kolouch, Martin. Stroje a zařízení v gastronomii a technologie přípravy pokrmů : pro střední a vyšší odborné školy. Vyd. 1. Praha : Fortuna, 2000. ISBN 80-7168-719-7.
-
MLČEK, J. Gastronomické technologie II.. UTB Zlín, 2014. ISBN 978-80-7454-417-0.
-
PELOUŠEK, P. Technické vybavení provozů společného stravování I.. Vyškov, 2000.
|