|
Vyučující
|
-
Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Pojem "víno v gastronomii" vědecké, zdravotní, aplikační principy. 2. Složení vína a řízení jeho použití v rámci gastronomických soustav. 3. Biologicky aktivní látky, antioxidační kapacita. 4. Organické kyseliny, jejich vazby a stanovení. 5. Obsah bílkovin, jejich vliv a účinnost. 6. Možnosti stanovení zájmových hodnot vína a technologický postup pro jeho transport. 7. Doplňkové přípravky pro bílá vína, jejich hodnocení. 8. Doplňkové přípravky pro červená a růžová vína a jejich hodnocení. 9. Enzymy ve vínech a dalších hroznových nápojích. 10. Taniny ve vínech a dalších hroznových nápojích. 11. Flotace a flotační přípravky. 12. Nedostatky, vady a "nemocí" vína. 13. Vína šumivá, aromatizovaná a fortifikovaná v gastronomii. 14. Vína specifických světových oblastí v gastronomii.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zápočet
- 50 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 62 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 8 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| vysvětlit pojem enogastronomie |
| vysvětlit pojem enogastronomie |
| charakterizovat chemické složení vína |
| charakterizovat chemické složení vína |
| vyjmenovat druhy vína v gastronomii |
| vyjmenovat druhy vína v gastronomii |
| popsat zdravotní účinky vína |
| popsat zdravotní účinky vína |
| vyjmenovat druhy sklenic pro servis vína |
| vyjmenovat druhy sklenic pro servis vína |
| Odborné dovednosti |
|---|
| navrhnout příklady snoubení pokrmů a vín |
| navrhnout příklady snoubení pokrmů a vín |
| navrhnout vhodný typ sklenice pro servírování vína |
| navrhnout vhodný typ sklenice pro servírování vína |
| vytvořit postup při otevírání vín |
| vytvořit postup při otevírání vín |
| navrhnout pomůcky pro servis vína |
| navrhnout pomůcky pro servis vína |
| navrhnout způsoby uchovávání lahví vína |
| navrhnout způsoby uchovávání lahví vína |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Analýza seminární práce |
| Analýza seminární práce |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
Balík, J., Stávek, J. Vinařská technologie. Národní vinařské centrum: Valtice, 2017. ISBN 978-80-87498-77-4.
-
Fic, V., a kol. VÍNO - Analýza - technologie - gastronomie. 2 THETA: Český Těšín, 2015. ISBN 978-80-86380-77-3.
-
Fic, V., a kol. VÍNO - Sborník aplikačních postupů. 2 THETA: Český Těšín, 2014. ISBN 978-80-86380-71-1.
-
Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Brno: Computer Press, 2006. ISBN 978-80-251-1704-0.
-
Pavloušek, P., Lampíř, L., a kol. Réva vinná pro malopěstitele. Baštan: Olomouc, 2016. ISBN 978-80-87091-65-4.
-
Sbírka zákonů ČR, částka 105/2004. Zákon č. 321/2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů.. Praha, 2004.
-
Vyhláška Min. zdravotnictví ČR č. 304/200 152/4. Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látekvpotravináchvezněnívyhlášekč.152/2005 Sb.ač.431/2005. Praha, 2005.
|