Vyučující
|
-
Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Pojem "víno v gastronomii" vědecké, zdravotní, aplikační principy. 2. Složení vína a řízení jeho použití v rámci gastronomických soustav. 3. Biologicky aktivní látky, antioxidační kapacita. 4. Organické kyseliny, jejich vazby a stanovení. 5. Obsah bílkovin, jejich vliv a účinnost. 6. Možnosti stanovení zájmových hodnot vína a technologický postup pro jeho transport. 7. Doplňkové přípravky pro bílá vína, jejich hodnocení. 8. Doplňkové přípravky pro červená a růžová vína a jejich hodnocení. 9. Enzymy ve vínech a dalších hroznových nápojích. 10. Taniny ve vínech a dalších hroznových nápojích. 11. Flotace a flotační přípravky. 12. Nedostatky, vady a "nemocí" vína. 13. Vína šumivá, aromatizovaná a fortifikovaná v gastronomii. 14. Vína specifických světových oblastí v gastronomii.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 15 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 7 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 15 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 30 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 7 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 8 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
vysvětlit pojem enogastronomie |
vysvětlit pojem enogastronomie |
charakterizovat chemické složení vína |
charakterizovat chemické složení vína |
vyjmenovat druhy vína v gastronomii |
vyjmenovat druhy vína v gastronomii |
popsat zdravotní účinky vína |
popsat zdravotní účinky vína |
vyjmenovat druhy sklenic pro servis vína |
vyjmenovat druhy sklenic pro servis vína |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout příklady snoubení pokrmů a vín |
navrhnout příklady snoubení pokrmů a vín |
navrhnout vhodný typ sklenice pro servírování vína |
navrhnout vhodný typ sklenice pro servírování vína |
vytvořit postup při otevírání vín |
vytvořit postup při otevírání vín |
navrhnout pomůcky pro servis vína |
navrhnout pomůcky pro servis vína |
navrhnout způsoby uchovávání lahví vína |
navrhnout způsoby uchovávání lahví vína |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Analýza seminární práce |
Analýza seminární práce |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
Balík, J., Stávek, J. Vinařská technologie. Národní vinařské centrum: Valtice, 2017. ISBN 978-80-87498-77-4.
-
Fic, V., a kol. VÍNO - Analýza - technologie - gastronomie. 2 THETA: Český Těšín, 2015. ISBN 978-80-86380-77-3.
-
Fic, V., a kol. VÍNO - Sborník aplikačních postupů. 2 THETA: Český Těšín, 2014. ISBN 978-80-86380-71-1.
-
Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Brno: Computer Press, 2006. ISBN 978-80-251-1704-0.
-
Pavloušek, P., Lampíř, L., a kol. Réva vinná pro malopěstitele. Baštan: Olomouc, 2016. ISBN 978-80-87091-65-4.
-
Sbírka zákonů ČR, částka 105/2004. Zákon č. 321/2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů.. Praha, 2004.
-
Vyhláška Min. zdravotnictví ČR č. 304/200 152/4. Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látekvpotravináchvezněnívyhlášekč.152/2005 Sb.ač.431/2005. Praha, 2005.
|