Předmět: Víno v gastronomii

« Zpět
Název předmětu Víno v gastronomii
Kód předmětu TUACHP/TK3VG
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Pojem "víno v gastronomii" vědecké, zdravotní, aplikační principy. 2. Složení vína a řízení jeho použití v rámci gastronomických soustav. 3. Biologicky aktivní látky, antioxidační kapacita. 4. Organické kyseliny, jejich vazby a stanovení. 5. Obsah bílkovin, jejich vliv a účinnost. 6. Možnosti stanovení zájmových hodnot vína a technologický postup pro jeho transport. 7. Doplňkové přípravky pro bílá vína, jejich hodnocení. 8. Doplňkové přípravky pro červená a růžová vína a jejich hodnocení. 9. Enzymy ve vínech a dalších hroznových nápojích. 10. Taniny ve vínech a dalších hroznových nápojích. 11. Flotace a flotační přípravky. 12. Nedostatky, vady a "nemocí" vína. 13. Vína šumivá, aromatizovaná a fortifikovaná v gastronomii. 14. Vína specifických světových oblastí v gastronomii.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 15 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 7 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 15 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 30 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 7 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 8 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
vysvětlit pojem enogastronomie
vysvětlit pojem enogastronomie
charakterizovat chemické složení vína
charakterizovat chemické složení vína
vyjmenovat druhy vína v gastronomii
vyjmenovat druhy vína v gastronomii
popsat zdravotní účinky vína
popsat zdravotní účinky vína
vyjmenovat druhy sklenic pro servis vína
vyjmenovat druhy sklenic pro servis vína
Odborné dovednosti
navrhnout příklady snoubení pokrmů a vín
navrhnout příklady snoubení pokrmů a vín
navrhnout vhodný typ sklenice pro servírování vína
navrhnout vhodný typ sklenice pro servírování vína
vytvořit postup při otevírání vín
vytvořit postup při otevírání vín
navrhnout pomůcky pro servis vína
navrhnout pomůcky pro servis vína
navrhnout způsoby uchovávání lahví vína
navrhnout způsoby uchovávání lahví vína
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Analýza seminární práce
Analýza seminární práce
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Balík, J., Stávek, J. Vinařská technologie. Národní vinařské centrum: Valtice, 2017. ISBN 978-80-87498-77-4.
  • Fic, V., a kol. VÍNO - Analýza - technologie - gastronomie. 2 THETA: Český Těšín, 2015. ISBN 978-80-86380-77-3.
  • Fic, V., a kol. VÍNO - Sborník aplikačních postupů. 2 THETA: Český Těšín, 2014. ISBN 978-80-86380-71-1.
  • Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Brno: Computer Press, 2006. ISBN 978-80-251-1704-0.
  • Pavloušek, P., Lampíř, L., a kol. Réva vinná pro malopěstitele. Baštan: Olomouc, 2016. ISBN 978-80-87091-65-4.
  • Sbírka zákonů ČR, částka 105/2004. Zákon č. 321/2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů.. Praha, 2004.
  • Vyhláška Min. zdravotnictví ČR č. 304/200 152/4. Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látekvpotravináchvezněnívyhlášekč.152/2005 Sb.ač.431/2005. Praha, 2005.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr