Vyučující
|
-
Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Definice potravních doplňků a doplňků stravy, legislativa v EU, navazující předpisy v ČR, současný stav. - Racionální výživa - základní výživová doporučení. - Využití doplňků stavy jako preventivních prostředků ve výživě člověka. - Nutriční strategie v rámci prevence chronického únavového syndromu. - Využití nutraceutik při snižování tělesné hmotnosti. - Látky pro ovlivnění struktury organizmu (body design). - Látky používané v určitých obdobích života, ve stáří a k ovlivnění biorytmů. - Obsahové látky vybraných potravin a jejich biologická aktivita. - Zvýšení výživové hodnoty stravy. - Stravovací návyky, výběr potravin, faktory ovlivňující nevhodné stravování. - Hodnocení výživového stavu organizmu. - Sestavení vzorových jídelníčků pro vybrané fyziologické skupiny, změna stravování. - Bakterie mléčného kvašení (probiotika) a prebiotika jako významné funkční složky potravin. - Konkrétní vybrané příklady významných funkčních potravin.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
definovat potravní doplňky a doplňky stravy |
definovat potravní doplňky a doplňky stravy |
charakterizovat vybrané skupiny nutraceutik |
charakterizovat vybrané skupiny nutraceutik |
popsat základní výživové doporučení pro jednotlivé fyziologické skupiny |
popsat základní výživové doporučení pro jednotlivé fyziologické skupiny |
definovat vybrané funkční potraviny |
definovat vybrané funkční potraviny |
popsat účinky nutraceutik ve výživě člověka a obsahové látky ve vybraných potravinách |
popsat účinky nutraceutik ve výživě člověka a obsahové látky ve vybraných potravinách |
Odborné dovednosti |
---|
charakterizovat využití nutraceutik jako preventivních prostředků ve výživě člověka |
charakterizovat využití nutraceutik jako preventivních prostředků ve výživě člověka |
aplikovat znalost legislativy nutraceutik |
aplikovat znalost legislativy nutraceutik |
popsat možnosti využití nutraceutik pro jednotlivé fyziologické skupiny |
popsat možnosti využití nutraceutik pro jednotlivé fyziologické skupiny |
sestavit vzorový jídelníček pro jednotlivé fyziologické skupiny |
sestavit vzorový jídelníček pro jednotlivé fyziologické skupiny |
zhodnotit výživový stav organismu |
zhodnotit výživový stav organismu |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Fraňková, Slávka. Výživa a psychické zdraví. Vyd. 1. Praha : ISV, 1996. ISBN 80-85866-13-7.
-
Kohout, P. Potraviny - Součást zdravého životního stylu. Forsapi, 2010. ISBN 9788087327395.
-
SCHMIDL, M.K., LABUZA, T.P. Essentials of Functional Foods. Aspen Publication, 2000. ISBN 0-8342-1261-7.
-
WATSON, R.R., PREEDY, V.R. Bioactive Food as Dietary Interventions for Cardiovascular Disease. Academic Press Elsevier Inc., 2013. ISBN 978-0-12-396485-4.
-
WATSON, R.R., PREEDY, V.R. Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease. Academic Presss Elsevier Inc., 2013. ISBN 978-0-12-397154-8.
-
WATSON, R.R., PREEDY, V.R. Bioactive Foods in Promoting Health: Fruits and Vegetables. Academic Press Elsevier Inc., 2010. ISBN 978-0-12-374628-3.
|