Předmět: Nutraceutika ve výživě a zdravý životní styl

« Zpět
Název předmětu Nutraceutika ve výživě a zdravý životní styl
Kód předmětu TUACHP/TK3NV
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Definice potravních doplňků a doplňků stravy, legislativa v EU, navazující předpisy v ČR, současný stav. - Racionální výživa - základní výživová doporučení. - Využití doplňků stavy jako preventivních prostředků ve výživě člověka. - Nutriční strategie v rámci prevence chronického únavového syndromu. - Využití nutraceutik při snižování tělesné hmotnosti. - Látky pro ovlivnění struktury organizmu (body design). - Látky používané v určitých obdobích života, ve stáří a k ovlivnění biorytmů. - Obsahové látky vybraných potravin a jejich biologická aktivita. - Zvýšení výživové hodnoty stravy. - Stravovací návyky, výběr potravin, faktory ovlivňující nevhodné stravování. - Hodnocení výživového stavu organizmu. - Sestavení vzorových jídelníčků pro vybrané fyziologické skupiny, změna stravování. - Bakterie mléčného kvašení (probiotika) a prebiotika jako významné funkční složky potravin. - Konkrétní vybrané příklady významných funkčních potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat potravní doplňky a doplňky stravy
definovat potravní doplňky a doplňky stravy
charakterizovat vybrané skupiny nutraceutik
charakterizovat vybrané skupiny nutraceutik
popsat základní výživové doporučení pro jednotlivé fyziologické skupiny
popsat základní výživové doporučení pro jednotlivé fyziologické skupiny
definovat vybrané funkční potraviny
definovat vybrané funkční potraviny
popsat účinky nutraceutik ve výživě člověka a obsahové látky ve vybraných potravinách
popsat účinky nutraceutik ve výživě člověka a obsahové látky ve vybraných potravinách
Odborné dovednosti
charakterizovat využití nutraceutik jako preventivních prostředků ve výživě člověka
charakterizovat využití nutraceutik jako preventivních prostředků ve výživě člověka
aplikovat znalost legislativy nutraceutik
aplikovat znalost legislativy nutraceutik
popsat možnosti využití nutraceutik pro jednotlivé fyziologické skupiny
popsat možnosti využití nutraceutik pro jednotlivé fyziologické skupiny
sestavit vzorový jídelníček pro jednotlivé fyziologické skupiny
sestavit vzorový jídelníček pro jednotlivé fyziologické skupiny
zhodnotit výživový stav organismu
zhodnotit výživový stav organismu
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Fraňková, Slávka. Výživa a psychické zdraví. Vyd. 1. Praha : ISV, 1996. ISBN 80-85866-13-7.
  • Kohout, P. Potraviny - Součást zdravého životního stylu. Forsapi, 2010. ISBN 9788087327395.
  • SCHMIDL, M.K., LABUZA, T.P. Essentials of Functional Foods. Aspen Publication, 2000. ISBN 0-8342-1261-7.
  • WATSON, R.R., PREEDY, V.R. Bioactive Food as Dietary Interventions for Cardiovascular Disease. Academic Press Elsevier Inc., 2013. ISBN 978-0-12-396485-4.
  • WATSON, R.R., PREEDY, V.R. Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease. Academic Presss Elsevier Inc., 2013. ISBN 978-0-12-397154-8.
  • WATSON, R.R., PREEDY, V.R. Bioactive Foods in Promoting Health: Fruits and Vegetables. Academic Press Elsevier Inc., 2010. ISBN 978-0-12-374628-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr