Předmět: Úvod do vinařství

« Zpět
Název předmětu Úvod do vinařství
Kód předmětu TUACHP/TK2UV
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
  • Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Botanický původ a historický vývoj révy vinné. 2. Vinařství jako součást zemědělství, gastronomie i nepotravinářského bio-průmyslu. 3. Hlavní rysy stanovišť a bio-agrotechnických předpokladů komplexní vinařské produkce. 4. Ampelografie, volba odrůdového zastoupení domácích i zahraničních odrůd révy vinné, zásady a metody výpočtu dávek živin a ochranných pesticidních látek. 5. Vliv specifik vinařské krajiny na posílení turistických zájmů. 6. Poznání analytických a senzorických hodnot charakteristických modelů evropských a světových vín. 7. Rámcové stabilizační systémy modelů evropských a světových vín. 8. Řízení technologické přípravy vín před importem na základě biochemických a enologických analýz a senzorického posouzení. 9. Technologické postupy úpravy importovaných vín dle záměrů jejich použití. 10. Prognóza volby typů importovaných vín na základě vývoje zájmů zákazníků. 11. Specifické postavení vín a celé vinařské produkce v České republice. 12. Odborný enologický průzkum k efektivnímu navýšení tuzemské vinařské produkce do vyšších kvalitativních hodnot. 13. Sestavení pracovní vinotéky zájmových geografických produkčních lokalit. 14. Legislativa produkce hroznů a hroznové šťávy ve smyslu Zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a příslušných nařízení Rady a Komise EU.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Účast na výuce - 8 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 16 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 36 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 16 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 16 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat historii vinařství
popsat historii vinařství
charakterizovat vinařské oblasti v ČR
charakterizovat vinařské oblasti v ČR
vyjmenovat pěstitelské faktory ve vinařství
vyjmenovat pěstitelské faktory ve vinařství
popsat vybrané odrůdy révy vinné
popsat vybrané odrůdy révy vinné
vyjmenovat možnosti uchovávání vína
vyjmenovat možnosti uchovávání vína
Odborné dovednosti
aplikovat správnou vinařskou terminologii
aplikovat správnou vinařskou terminologii
navrhnout vhodný typ sklenice pro servírování vína
navrhnout vhodný typ sklenice pro servírování vína
zhodnotit vlastnosti vybraných odrůd révy vinné
zhodnotit vlastnosti vybraných odrůd révy vinné
posoudit vliv pěstitelských faktorů na vývoj révy vinné
posoudit vliv pěstitelských faktorů na vývoj révy vinné
navrhnout možnosti uchovávání vína
navrhnout možnosti uchovávání vína
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • ČR. Zákon č. 321/2004 o vinohradnictví a vinařství. částka 105/2004. Sbírka zákonů České republiky, 2004.
  • FOFFOVÁ, Z., KRAUS, V., KRAUSOVÁ, D., VURM B. Nová encyklopedie českého a moravského vína 1.díl. Praga Mystica, 2008. ISBN 80-86767-00-0.
  • FOFFOVÁ, Z., KRAUS, V., VURM B. Nová encyklopedie českého a moravského vína 2.díl. Praga Mystica, 2008. ISBN 978-80-86767-09-3.
  • JACKSON, R.S. Wine Science. Principles and Applications, 3rd ed.. Oxford: Elsevier, 2008. ISBN 978-0-12-373646-8.
  • PAVLOUŠEK, P. Encyklopedie révy vinné. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1704-0.
  • PAVLOUŠEK, P. Výroba vína u malovinařů. 2. vydání.. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. ISBN 978-80-247-3487-3.
  • SIMONOVÁ, J. O víně. Slovart Praha, 2013. ISBN 978-80-7391-819-4.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr