Vyučující
|
-
Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Botanický původ a historický vývoj révy vinné. 2. Vinařství jako součást zemědělství, gastronomie i nepotravinářského bio-průmyslu. 3. Hlavní rysy stanovišť a bio-agrotechnických předpokladů komplexní vinařské produkce. 4. Ampelografie, volba odrůdového zastoupení domácích i zahraničních odrůd révy vinné, zásady a metody výpočtu dávek živin a ochranných pesticidních látek. 5. Vliv specifik vinařské krajiny na posílení turistických zájmů. 6. Poznání analytických a senzorických hodnot charakteristických modelů evropských a světových vín. 7. Rámcové stabilizační systémy modelů evropských a světových vín. 8. Řízení technologické přípravy vín před importem na základě biochemických a enologických analýz a senzorického posouzení. 9. Technologické postupy úpravy importovaných vín dle záměrů jejich použití. 10. Prognóza volby typů importovaných vín na základě vývoje zájmů zákazníků. 11. Specifické postavení vín a celé vinařské produkce v České republice. 12. Odborný enologický průzkum k efektivnímu navýšení tuzemské vinařské produkce do vyšších kvalitativních hodnot. 13. Sestavení pracovní vinotéky zájmových geografických produkčních lokalit. 14. Legislativa produkce hroznů a hroznové šťávy ve smyslu Zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a příslušných nařízení Rady a Komise EU.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 8 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 16 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 36 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 16 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 16 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
popsat historii vinařství |
popsat historii vinařství |
charakterizovat vinařské oblasti v ČR |
charakterizovat vinařské oblasti v ČR |
vyjmenovat pěstitelské faktory ve vinařství |
vyjmenovat pěstitelské faktory ve vinařství |
popsat vybrané odrůdy révy vinné |
popsat vybrané odrůdy révy vinné |
vyjmenovat možnosti uchovávání vína |
vyjmenovat možnosti uchovávání vína |
Odborné dovednosti |
---|
aplikovat správnou vinařskou terminologii |
aplikovat správnou vinařskou terminologii |
navrhnout vhodný typ sklenice pro servírování vína |
navrhnout vhodný typ sklenice pro servírování vína |
zhodnotit vlastnosti vybraných odrůd révy vinné |
zhodnotit vlastnosti vybraných odrůd révy vinné |
posoudit vliv pěstitelských faktorů na vývoj révy vinné |
posoudit vliv pěstitelských faktorů na vývoj révy vinné |
navrhnout možnosti uchovávání vína |
navrhnout možnosti uchovávání vína |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Příprava a přednes prezentace |
Příprava a přednes prezentace |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
ČR. Zákon č. 321/2004 o vinohradnictví a vinařství. částka 105/2004. Sbírka zákonů České republiky, 2004.
-
FOFFOVÁ, Z., KRAUS, V., KRAUSOVÁ, D., VURM B. Nová encyklopedie českého a moravského vína 1.díl. Praga Mystica, 2008. ISBN 80-86767-00-0.
-
FOFFOVÁ, Z., KRAUS, V., VURM B. Nová encyklopedie českého a moravského vína 2.díl. Praga Mystica, 2008. ISBN 978-80-86767-09-3.
-
JACKSON, R.S. Wine Science. Principles and Applications, 3rd ed.. Oxford: Elsevier, 2008. ISBN 978-0-12-373646-8.
-
PAVLOUŠEK, P. Encyklopedie révy vinné. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1704-0.
-
PAVLOUŠEK, P. Výroba vína u malovinařů. 2. vydání.. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. ISBN 978-80-247-3487-3.
-
SIMONOVÁ, J. O víně. Slovart Praha, 2013. ISBN 978-80-7391-819-4.
|