|
Vyučující
|
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod, hlavní složky potravin. 2. Aminokyseliny, peptidy. 3. Bílkoviny, rostlinné a živočišné. 4. Vlastnosti, změny aminokyselin, bílkovin při zpracování. 5. Mastné kyseliny. 6. Lipidy. 7. Vlastnosti, změny lipidů při zpracování. 8. Monosacharidy a jejich vlastnosti. 9. Disacharidy a jejich vlastnosti. 10. Polysacharidy, změny sacharidů při zpracování. 11. Vitaminy hydrofilní. 12. Vitaminy lipofilní. 13. Přírodní antioxidanty, vlastnosti a účinky. 14. Přídatné látky a cizorodé složky potravin.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Domácí příprava na výuku
- 58 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 50 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Předpokládají se základní znalosti v oblasti chemie a biologie ze středoškolské výuky. |
| Předpokládají se základní znalosti v oblasti chemie a biologie ze středoškolské výuky. |
| Výsledky učení |
|---|
| charakterizovat základní složky potravin - aminokyseliny a bílkoviny |
| charakterizovat základní složky potravin - aminokyseliny a bílkoviny |
| popsat základní složky potravin - mono- a disacharidy |
| popsat základní složky potravin - mono- a disacharidy |
| popsat základní složky potravin - polysacharidy |
| popsat základní složky potravin - polysacharidy |
| charakterizovat základní složky potravin - mastné kyseliny, lipidy |
| charakterizovat základní složky potravin - mastné kyseliny, lipidy |
| popsat další významné složky potravin - vitaminy |
| popsat další významné složky potravin - vitaminy |
| Odborné dovednosti |
|---|
| vytvořit peptidový řetězec ze základních aminokyselin |
| vytvořit peptidový řetězec ze základních aminokyselin |
| vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a vybraných disacharidů |
| vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a vybraných disacharidů |
| vytvořit triacylglyceroly ze základních mastných kyselin |
| vytvořit triacylglyceroly ze základních mastných kyselin |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Známkou |
| Známkou |
| Analýza seminární práce |
| Analýza seminární práce |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
COULTATE, T.P. Food: The Chemistry of its Components, 5th ed.. Cambridge: RSC Publishing, 2009.
-
ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin II.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin I.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239137.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239153.
|