Předmět: Základy a vývoj gastronomie ve společnosti

« Zpět
Název předmětu Základy a vývoj gastronomie ve společnosti
Kód předmětu TUACHP/TK1ZG
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Charakteristika gastronomie, společného stravování a gastronomických služeb. 2. Gastronomie pravěku. 3. Gastronomie starověku. 4. Gastronomie ve starověkém Řecku a Římě. 5. Gastronomie středověku. 6. Gastronomie středověké Evropy. 7. Gastronomie novověku. 8. Francouzská gastronomie v 18. až 20. století. 9. Změny ve stravování po roce 1800. 10. Vývoj české gastronomie. 11. Mezníky gastronomie významné pro společnost. 12. Dějiny restaurací. 13. Současná světová, evropská a česká gastronomie. 14. Předpokládaný vývoj gastronomie.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Domácí příprava na výuku - 44 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 64 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
je schopen vyjmenovat hlavní historické etapy v oblasti gastronomie.
je schopen vyjmenovat hlavní historické etapy v oblasti gastronomie.
umí popsat hlavní vlastnosti hlavních historických etap v gastronomii.
umí popsat hlavní vlastnosti hlavních historických etap v gastronomii.
umí objasnit rozdíly mezi národní a mezinárodní gastronomií v jednotlivých obdobích od počátku 20. století.
umí objasnit rozdíly mezi národní a mezinárodní gastronomií v jednotlivých obdobích od počátku 20. století.
je schopen charakterizovat směry v současné světové, evropské a české gastronomii.
je schopen charakterizovat směry v současné světové, evropské a české gastronomii.
umí vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy na počátku 21. století.
umí vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy na počátku 21. století.
Odborné dovednosti
dokáže vyhledat, zpracovat a zhodnotit informace na zadané téma z oblasti gastronomie.
dokáže vyhledat, zpracovat a zhodnotit informace na zadané téma z oblasti gastronomie.
umí interpretovat a prezentovat vybrané téma.
umí interpretovat a prezentovat vybrané téma.
umí zaujmout stanovisko k předneseným informacím a kriticky je zhodnotit.
umí zaujmout stanovisko k předneseným informacím a kriticky je zhodnotit.
dokáže nalézt vazby mezi českou a mezinárodní gastronomií
dokáže nalézt vazby mezi českou a mezinárodní gastronomií
dokáže diskutovat témata o předpokládaném vývoji gastronomie.
dokáže diskutovat témata o předpokládaném vývoji gastronomie.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Akademie věd České republiky, 2005. ISBN 80-200-1340-7.
  • BRILLAT-SAVARIN, J.A. O labužnictví, fyziologie chuti. Praha: Lidové noviny, 1994. ISBN 80-7106-111-5.
  • FREEDMAN, P. Jídlo dějiny chuti. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1847-0.
  • GAJDŮŠEK, S. Společné stravování. Brno: MZLU, 1999. ISBN 80-7157-395-7.
  • LINHART, A.T. Gastronomické záhady aneb Pohledy do historie kuchařského umění. Praha: Public History, 1993. ISBN 80-901432-7-X.
  • MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha: Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-560-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr