Předmět: Technika obsluhy a služeb

« Zpět
Název předmětu Technika obsluhy a služeb
Kód předmětu TUACHP/TK1TO
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Velichová Helena, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Historie pohostinství. 2. Společenská výchova. 3. Inventář na úseku obsluhy I. 4. Inventář na úseku obsluhy II. 5. Způsoby obsluhy. 6. Systémy obsluhy. 7. Obsluha v restauraci. 8. Gastronomická pravidla. 9. Slavnostní hostiny. 10. Společenská setkání I. 11. Společenská setkání II. 12. Nealkoholické nápoje. 13. Alkoholické nápoje, míšené nápoje I. 14. Alkoholické nápoje, míšené nápoje II.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Praktické procvičování, Týmová práce
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 48 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Popsat inventář na úseku obsluhy
Popsat inventář na úseku obsluhy
Definovat způsoby a systémy obsluhy
Definovat způsoby a systémy obsluhy
Vysvětlit gastronomická pravidla
Vysvětlit gastronomická pravidla
Popsat náležitosti jídelního lístku
Popsat náležitosti jídelního lístku
Uvést postup při sestavování menu
Uvést postup při sestavování menu
Odborné dovednosti
Navrhnout a sestavit slavnostní menu dle příležitosti
Navrhnout a sestavit slavnostní menu dle příležitosti
Připravit slavnostní tabuli na vybrané téma (např. křtiny, promoce, svatba)
Připravit slavnostní tabuli na vybrané téma (např. křtiny, promoce, svatba)
Uplatnit zásady společenského styku ve společnosti
Uplatnit zásady společenského styku ve společnosti
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Týmová práce
Týmová práce
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Doporučená literatura
  • GULLOVÁ, S., MÜLLEROVÁ, F., ŠRONĚK, I. Společenská etiketa, obchodní a diplomatický protokol. 1. vyd.. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-33-X.
  • HRBKOVÁ, Z. Nové stolničení v kostce, 1. vyd.. Úvaly: Ratio, 2012. ISBN 80-86351-12-2.
  • MAURICE, P. Butlers Do It On Dining Tables: Dining Etiquette for Hosts & Guests including Table Setting & Table Manners. 1. vyd.. Independently Published, 2020. ISBN 1660244439.
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.
  • ŠPAČEK, L. Etiketa stolování: O dobrých mravech a gastronomii. 1. vyd.. Praha: Universum, 2021. ISBN 978-80-242-7617-5.
  • ŠPAČEK, L. Nová velká kniha etikety, 2. vyd.. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1954-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr