Vyučující
|
-
Velichová Helena, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Historie pohostinství. 2. Společenská výchova. 3. Inventář na úseku obsluhy I. 4. Inventář na úseku obsluhy II. 5. Způsoby obsluhy. 6. Systémy obsluhy. 7. Obsluha v restauraci. 8. Gastronomická pravidla. 9. Slavnostní hostiny. 10. Společenská setkání I. 11. Společenská setkání II. 12. Nealkoholické nápoje. 13. Alkoholické nápoje, míšené nápoje I. 14. Alkoholické nápoje, míšené nápoje II.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Praktické procvičování, Týmová práce
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 48 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Popsat inventář na úseku obsluhy |
Popsat inventář na úseku obsluhy |
Definovat způsoby a systémy obsluhy |
Definovat způsoby a systémy obsluhy |
Vysvětlit gastronomická pravidla |
Vysvětlit gastronomická pravidla |
Popsat náležitosti jídelního lístku |
Popsat náležitosti jídelního lístku |
Uvést postup při sestavování menu |
Uvést postup při sestavování menu |
Odborné dovednosti |
---|
Navrhnout a sestavit slavnostní menu dle příležitosti |
Navrhnout a sestavit slavnostní menu dle příležitosti |
Připravit slavnostní tabuli na vybrané téma (např. křtiny, promoce, svatba) |
Připravit slavnostní tabuli na vybrané téma (např. křtiny, promoce, svatba) |
Uplatnit zásady společenského styku ve společnosti |
Uplatnit zásady společenského styku ve společnosti |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Týmová práce |
Týmová práce |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Doporučená literatura
|
-
GULLOVÁ, S., MÜLLEROVÁ, F., ŠRONĚK, I. Společenská etiketa, obchodní a diplomatický protokol. 1. vyd.. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-33-X.
-
HRBKOVÁ, Z. Nové stolničení v kostce, 1. vyd.. Úvaly: Ratio, 2012. ISBN 80-86351-12-2.
-
MAURICE, P. Butlers Do It On Dining Tables: Dining Etiquette for Hosts & Guests including Table Setting & Table Manners. 1. vyd.. Independently Published, 2020. ISBN 1660244439.
-
SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.
-
ŠPAČEK, L. Etiketa stolování: O dobrých mravech a gastronomii. 1. vyd.. Praha: Universum, 2021. ISBN 978-80-242-7617-5.
-
ŠPAČEK, L. Nová velká kniha etikety, 2. vyd.. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1954-5.
|