Vyučující
|
-
Plášková Anna, Ing.
-
Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Charakteristika ovoce, zeleniny, luštěnin, hub a hořčičných semen jako technologických surovin. 2. Činitelé ovlivňující jejich údržnost, přímé a nepřímé konzervační metody. 3. Předběžné technologické operace - mechanické, fyzikální, chemické. 4. Zpracování luštěnin, výroba sterilovaných konzerv a hotových jídel. 5. Výroba dření, protlaků, pulp a sukusů. 6. Výroba kompotů, ovocných a zeleninových záchovek. 7. Výroba ovocných a zeleninových šťáv a koncentrátů. 8. Výroba proslazovaného ovoce a zeleniny. 9. Výroba ovocných pomazánek, džemů, marmelád, švestkových povidel. 10. Výroba rajčatového a špenátového protlaku, výroba kečupu, výroba zeleninových past. 11. Výroba sušeného ovoce, zeleniny a hub, luštěnin. 12. Výroba zmrazovaného ovoce a zeleniny, luštěnin a hub. 13. Výroba mléčně kvašené zeleniny. 14. Výroba pektinu a hořčice.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Laborování
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
definovat činitele způsobující kažení surovin |
definovat činitele způsobující kažení surovin |
popsat principy sterilace a její aplikace v potravinářství |
popsat principy sterilace a její aplikace v potravinářství |
popsat výrobu sušeného ovoce nebo zeleniny |
popsat výrobu sušeného ovoce nebo zeleniny |
popsat výrobu potravin procesem mražení |
popsat výrobu potravin procesem mražení |
popsat zpracování minoritních surovin jako jsou například hořčice, hub, luštěnin |
popsat zpracování minoritních surovin jako jsou například hořčice, hub, luštěnin |
Odborné dovednosti |
---|
vypočítat složení nálevu pro přípravu kompotu |
vypočítat složení nálevu pro přípravu kompotu |
vyrobit sterilovaný výrobek a vyhodnotit hodnotu sterilační účinnosti |
vyrobit sterilovaný výrobek a vyhodnotit hodnotu sterilační účinnosti |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
DOBIÁŠ, J. Technologie zpracování ovoce a zeleniny I a II.. Praha: VŠCHT Praha, 2004.
-
GOLIÁŠ, J. Skladování a zpracování ovoce a zeleniny.. Brno: MU, 2014. ISBN 978-80-7509-195-6.
-
KADLEC, P. Technologie potravin I.. Praha: VŠCHT, 2002. ISBN 978-80-7080-509-1.
-
RAHMAN, M.S. Handbook of Food Preservation. Boca Raton: CRC Press, 2007. ISBN 978-1-57444-606-7.
-
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II.. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
-
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I.. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
-
ZEUTHEN, P., BOGH-SORENSEN, L. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing, 2003. ISBN 978-1- 85573.
|