Předmět: Výživa a stravování člověka

« Zpět
Název předmětu Výživa a stravování člověka
Kód předmětu TUACHP/TE9VC
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Stavba a funkce trávicího traktu. 2. Stavba a funkce přidružených orgánů a soustav. 3. Regulace motility trávicího traktu a sekrece trávicích šťáv. 4. Fyziologie trávení a vstřebávání. 5. Nervová a hormonální regulace metabolismu. 6. Výživa obyvatelstva ČR, klady a nedostatky, možnosti jejího ovlivňování. 7. Sledování a posuzování zdravotně výživového stavu populace. 8. Zásady pro racionalizaci výživy. 9. Výživa vybraných skupin populace. 10. Výživa a prevence poruch zdraví. 11. Základní skupiny potravin a jejich nutriční hodnocení. 12. Alternativní způsoby stravování. 13. Význam doplňků stravy ve výživě. 14. Nové směry ve výživě.

Studijní aktivity a metody výuky
Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 16 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
vysvětlit funkci trávicího traktu a způsoby regulace jeho motility a sekrece.
vysvětlit funkci trávicího traktu a způsoby regulace jeho motility a sekrece.
charakterizovat roli živin a neenergetických složek stravy v organismu.
charakterizovat roli živin a neenergetických složek stravy v organismu.
vysvětlit zvýšenou potřebu jednotlivých živin ve specifických situacích (růst, těhotenství, sport).
vysvětlit zvýšenou potřebu jednotlivých živin ve specifických situacích (růst, těhotenství, sport).
charakterizovat vliv hormonální regulace a stresu na využití přijaté energie a živin.
charakterizovat vliv hormonální regulace a stresu na využití přijaté energie a živin.
popsat současné alternativní výživové směry.
popsat současné alternativní výživové směry.
Odborné dovednosti
popsat metody používané pro hodnocení výživového stavu jedince.
popsat metody používané pro hodnocení výživového stavu jedince.
charakterizovat možné důsledky nevyvážené stravy.
charakterizovat možné důsledky nevyvážené stravy.
vysvětlit základní prvky výživy ve sportu.
vysvětlit základní prvky výživy ve sportu.
vyjádřit se k nejčastějším mýtům ve výživě z pohledu současných znalostí.
vyjádřit se k nejčastějším mýtům ve výživě z pohledu současných znalostí.
posoudit rizika a přínosy různých alternativních způsobů stravování.
posoudit rizika a přínosy různých alternativních způsobů stravování.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Didaktický test
Didaktický test
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...)
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...)
Známkou
Doporučená literatura
  • ALLEN, L., CABALLERO, B., PRENTICE, A. Encyclopedia of Human Nutrition. 2nd Ed.. Amsterdam: Elsevier/Academic Press, 2005. ISBN 0121501108.
  • BERDANIER, C.D., BERDANIER, L. Advanced Nutrition: Macronutrients, Micronutrients, and Metabolism. 2nd Ed.. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2015. ISBN 978-1-4822-0517-6.
  • KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
  • KLIMEŠOVÁ, I., STELZER, J. Fyziologie výživy. Olomouc: UP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
  • SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. upr. vyd.. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.
  • ZLATOHLÁVEK, L. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr