Vyučující
|
-
Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Stavba a funkce trávicího traktu. 2. Stavba a funkce přidružených orgánů a soustav. 3. Regulace motility trávicího traktu a sekrece trávicích šťáv. 4. Fyziologie trávení a vstřebávání. 5. Nervová a hormonální regulace metabolismu. 6. Výživa obyvatelstva ČR, klady a nedostatky, možnosti jejího ovlivňování. 7. Sledování a posuzování zdravotně výživového stavu populace. 8. Zásady pro racionalizaci výživy. 9. Výživa vybraných skupin populace. 10. Výživa a prevence poruch zdraví. 11. Základní skupiny potravin a jejich nutriční hodnocení. 12. Alternativní způsoby stravování. 13. Význam doplňků stravy ve výživě. 14. Nové směry ve výživě.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 16 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
vysvětlit funkci trávicího traktu a způsoby regulace jeho motility a sekrece. |
vysvětlit funkci trávicího traktu a způsoby regulace jeho motility a sekrece. |
charakterizovat roli živin a neenergetických složek stravy v organismu. |
charakterizovat roli živin a neenergetických složek stravy v organismu. |
vysvětlit zvýšenou potřebu jednotlivých živin ve specifických situacích (růst, těhotenství, sport). |
vysvětlit zvýšenou potřebu jednotlivých živin ve specifických situacích (růst, těhotenství, sport). |
charakterizovat vliv hormonální regulace a stresu na využití přijaté energie a živin. |
charakterizovat vliv hormonální regulace a stresu na využití přijaté energie a živin. |
popsat současné alternativní výživové směry. |
popsat současné alternativní výživové směry. |
Odborné dovednosti |
---|
popsat metody používané pro hodnocení výživového stavu jedince. |
popsat metody používané pro hodnocení výživového stavu jedince. |
charakterizovat možné důsledky nevyvážené stravy. |
charakterizovat možné důsledky nevyvážené stravy. |
vysvětlit základní prvky výživy ve sportu. |
vysvětlit základní prvky výživy ve sportu. |
vyjádřit se k nejčastějším mýtům ve výživě z pohledu současných znalostí. |
vyjádřit se k nejčastějším mýtům ve výživě z pohledu současných znalostí. |
posoudit rizika a přínosy různých alternativních způsobů stravování. |
posoudit rizika a přínosy různých alternativních způsobů stravování. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Známkou |
Didaktický test |
Didaktický test |
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...) |
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...) |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
ALLEN, L., CABALLERO, B., PRENTICE, A. Encyclopedia of Human Nutrition. 2nd Ed.. Amsterdam: Elsevier/Academic Press, 2005. ISBN 0121501108.
-
BERDANIER, C.D., BERDANIER, L. Advanced Nutrition: Macronutrients, Micronutrients, and Metabolism. 2nd Ed.. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2015. ISBN 978-1-4822-0517-6.
-
KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
-
KLIMEŠOVÁ, I., STELZER, J. Fyziologie výživy. Olomouc: UP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
-
SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. upr. vyd.. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.
-
ZLATOHLÁVEK, L. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
|