Předmět: Authentication and Falsification of Food

« Zpět
Název předmětu Authentication and Falsification of Food
Kód předmětu TUACHP/TE9AF
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
  • Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Autentizace a falšování potravin v kontextu evropské legislativy. 2. Kritéria autenticity a způsoby falšování. 3. Požadavky na analytické metody vhodné pro potvrzení autenticity potravin. 4. Validace analytických metod určených pro autentizaci potravin. 5. Aplikace metod pro určování složení potravin (separační metody HPLC, CE, GC). 6. Aplikace metod pro určování složení potravin (prvkové metody AAS, ICP-OES/MS). 7. Aplikace metod pro určování složení potravin (prvkové metody HCN/S, X). 8. Aplikace metod pro určování biochemických procesů a DNA (DART-MS, PCR, RT-PCR). 9. Aplikace metod pro určování struktury sloučenin a izotopového složení potravinářských složek (NIR, FTIR). 10. Aplikace metod pro určování struktury sloučenin a izotopového složení potravinářských složek (NMR, SNIFT-NMR). 11. Aplikace metod pro určování struktury sloučenin a izotopového složení potravinářských složek (MS, HR-MS). 12. Využití matematicko-statických postupů ke zpracování výsledků (statistické testy významnosti, metody rozpoznávání vzoru, analýzy základních komponent, korelační analýza). 13. Autentizace a falšování výrobků na bázi ovoce a medu, výrobků z masa a ryb, výrobků na bázi olejů a tuků. 14. Autentizace a falšování výrobků na bázi kávy, čaje, cereálií, mléčných výrobků a mléka.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student zná legislativní aspekty autentizace a falšování potravin.
Student zná legislativní aspekty autentizace a falšování potravin.
Student zná základní autentizační kritéria, podle kterých se hodnotí potraviny všeobecně.
Student zná základní autentizační kritéria, podle kterých se hodnotí potraviny všeobecně.
Student umí provést přehled analytických metod, které se používají pro účely prokázání nebo vyloučení falšování.
Student umí provést přehled analytických metod, které se používají pro účely prokázání nebo vyloučení falšování.
Student má přehled o hlavních potravinářských komoditách a možnostech jejich falšování.
Student má přehled o hlavních potravinářských komoditách a možnostech jejich falšování.
Student zná metody prokazující falšování v jednotlivých komoditách včetně statistického hodnocení.
Student zná metody prokazující falšování v jednotlivých komoditách včetně statistického hodnocení.
Odborné dovednosti
Dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu vybraných analytů.
Dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu vybraných analytů.
Dokáže provést běžné způsoby izolace analytů z matrice
Dokáže provést běžné způsoby izolace analytů z matrice
Dokáže provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu
Dokáže provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu
Dokáže provést běžné analýzy vybraných analytů metodami MAS, HPLC a GC ave spojení s MS.
Dokáže provést běžné analýzy vybraných analytů metodami MAS, HPLC a GC ave spojení s MS.
Dokáže vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním ve vztahu k falšování.
Dokáže vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním ve vztahu k falšování.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
  • KLOUDA, P. Moderní analytické metody. 2. vyd.. Ostrava: Nakladatelství Pavel Klouda, 2003. ISBN 978-80-86369-07-5.
  • MEYER, V.R. Practical High-Performance Liquid Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-470-68218-0.
  • NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
  • NIELSEN, S.S. Food Analysis. 5th Ed.. New York: Springer, 2017. ISBN 978-3-319-45774-1.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • POMERANZ, Y., MELOAN, C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3rd Ed.. New York: ITP, 1994. ISBN 978-1-4615-69985.
  • PRÍBELA, A. Analýza potravin.. Bratislava: STU, 1991. ISBN 80-227-0398-2.
  • SUN, D.W. Modern Techniques for Food Authentication.. Academic Press, 2008. ISBN 9780123740854.
  • VELÍŠEK, J. A J. HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Praha, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr