Předmět: Trends in Gastronomy I

« Zpět
Název předmětu Trends in Gastronomy I
Kód předmětu TUACHP/TE8TG
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mlček Jiří, prof. Ing. Ph.D.
  • Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Charakteristika současných trendů v české a světové gastronomii. 2. Potraviny budoucnosti. 3. Využití lokálních surovin pro gastronomii - locavorismus. 4. Zážitková gastronomie. 5. Vaření před hosty. 6. Molekulární gastronomie I. 7. Molekulární gastronomie II. 8. Kryogenní kuchyně. 9. Molekulární mixologie. 10. Food pairing. 11. Finger food, street a truck food. 12. Slow food. 13. Trendy české gastronomie. 14. Trendy světové gastronomie.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 60 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student umí popsat charakteristiku současných trendů ve světové gastronomii.
Student umí popsat charakteristiku současných trendů ve světové gastronomii.
Student umí shrnout charakteristiku současných trendů v české gastronomii.
Student umí shrnout charakteristiku současných trendů v české gastronomii.
Student je schopen charakterizovat vybrané hlavní gastronomické trendy z minulých let.
Student je schopen charakterizovat vybrané hlavní gastronomické trendy z minulých let.
Student umí vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy (podle aktuálního stavu v daném akademickém roce).
Student umí vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy (podle aktuálního stavu v daném akademickém roce).
Student umí vysvětlit a charakterizovat základní pojmy u gastronomických trendů.
Student umí vysvětlit a charakterizovat základní pojmy u gastronomických trendů.
Odborné dovednosti
Student umí vybrat vhodné potraviny pro aplikaci ve vybraných gastronomických trendech.
Student umí vybrat vhodné potraviny pro aplikaci ve vybraných gastronomických trendech.
Student je schopen připravit jednoduchý pokrm podle vybraného gastronomického trendu.
Student je schopen připravit jednoduchý pokrm podle vybraného gastronomického trendu.
Student umí prezentovat přípravu pokrmu před jinými konzumenty.
Student umí prezentovat přípravu pokrmu před jinými konzumenty.
Student umí kriticky zhodnotit vytvořený pokrm.
Student umí kriticky zhodnotit vytvořený pokrm.
Student umí u vybraných trendů (Food pairing, Molekulární gastronomie, aj.) vytvářet vhodné kombinace surovin na základě informací z literárních zdrojů.
Student umí u vybraných trendů (Food pairing, Molekulární gastronomie, aj.) vytvářet vhodné kombinace surovin na základě informací z literárních zdrojů.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Carlo, P. Food & Freedom: How the Slow Food Movement Is Changing the World Through Gastronomy. Rizzoli Ex Libris, 2015. ISBN 978-0847846856.
  • Ferran, A. Modern Gastronomy: A to Z.. CRC Press, 2010. ISBN 978-1439812457.
  • Koukolíček, P. Molekulární gastronomie. Praha, 2015. ISBN 978-80-247-5635-6.
  • Raab, M. Molekulární kuchyně. Dauphin, 2014. ISBN 978-80-7272-629-5.
  • This, H. Kitchen Mysteries: Revealing the Science of Cooking. Les Secrets de la Casserole. New York: Columbia University Press, 2007. ISBN 978-0-231-14170-3.
  • This, H. Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor. New York: Columbia University Press, 2006. ISBN 978-0-231-13312-8.
  • Vega, C. et al. The Kitchen as Laboratory. New York, 2012. ISBN 978-0-231-15344-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr