Vyučující
|
-
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
-
Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Legislativa, základní pojmy. 2. Klasifikace, účinky, základní reakční mechanismy. 3. Metody analýzy - esenciálních aminokyselin, ostatních aminokyselin a biogenních aminů. 4. S-substituované deriváty cysteinu. 5. Fytosteroly a příbuzné sloučeniny. 6. Esenciální mastné kyseliny, ostatní mastné kyseliny, významné lipidy. 7. Významní mono-, oligo- a polysacharidy. 8. Glykosidy a další deriváty cukrů. 9. Glukosinolátya produkty jejich rozkladu. 10. Významných produkty Maillardovy reakce. 11. Vitaminy, minerální látky a příbuzné sloučeniny. 12. Fenolovéh sloučeniny. 13. Další biologicky aktivní složky potravin. 14. Terapeutický účinek biologicky aktivních látek.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 16 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 24 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokládá se základní znalost chemie potravin, organické chemie a analýzy potravin. |
Předpokládá se základní znalost chemie potravin, organické chemie a analýzy potravin. |
Výsledky učení |
---|
dokáže rozdělit biologicky aktivní látky (BAL) do jednotlivých skupin podle struktury |
dokáže rozdělit biologicky aktivní látky (BAL) do jednotlivých skupin podle struktury |
dokáže rozdělit biologicky aktivní látky (BAL) do jednotlivých skupin podle funkčního účinku |
dokáže rozdělit biologicky aktivní látky (BAL) do jednotlivých skupin podle funkčního účinku |
bude znát mechanismy působení BAL v živých organismech (biochemické dráhy, orgány) |
bude znát mechanismy působení BAL v živých organismech (biochemické dráhy, orgány) |
bude znát způsoby zpracování, úpravy a přípravy vzorků na analýzu BAL |
bude znát způsoby zpracování, úpravy a přípravy vzorků na analýzu BAL |
bude znát nejběžnější (i speciální) metody analýzy BAL |
bude znát nejběžnější (i speciální) metody analýzy BAL |
Odborné dovednosti |
---|
dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu BAL |
dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu BAL |
dokáže provést běžné způsoby izolace BAL z matrice |
dokáže provést běžné způsoby izolace BAL z matrice |
dokáže provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu |
dokáže provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu |
dokáže provést běžné analýzy BAL metodami MAS, HPLC, GC |
dokáže provést běžné analýzy BAL metodami MAS, HPLC, GC |
dokáže vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním |
dokáže vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
-
Klouda, P. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd.. Ostrava, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
-
Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
-
NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
-
NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
-
Opletal, L. Přírodní látky a jejich biologická aktivita 1. Přehled nutraceutik A. Primární metabolity a obsahové látky strukturovaných biologických systémů. Karolinum Praha, 2008.
-
Opletal, L. Přírodní látky a jejich biologická aktivita 2. Přehled nutraceutik B. Sekundární metabolity rostlin. Karolinum Praha, 2008.
-
Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
-
PRÍBELA, A. Analýza potravín. Bratislava : STU, 1991.
-
VELÍŠEK, J. (Ed.). Chemie potravin I.-III. Praha, 2002.
|