Předmět: Analýza bioaktivních látek v potravinách

« Zpět
Název předmětu Analýza bioaktivních látek v potravinách
Kód předmětu TUACHP/TE8BI
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
  • Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Legislativa, základní pojmy. 2. Klasifikace, účinky, základní reakční mechanismy. 3. Metody analýzy - esenciálních aminokyselin, ostatních aminokyselin a biogenních aminů. 4. S-substituované deriváty cysteinu. 5. Fytosteroly a příbuzné sloučeniny. 6. Esenciální mastné kyseliny, ostatní mastné kyseliny, významné lipidy. 7. Významní mono-, oligo- a polysacharidy. 8. Glykosidy a další deriváty cukrů. 9. Glukosinolátya produkty jejich rozkladu. 10. Významných produkty Maillardovy reakce. 11. Vitaminy, minerální látky a příbuzné sloučeniny. 12. Fenolovéh sloučeniny. 13. Další biologicky aktivní složky potravin. 14. Terapeutický účinek biologicky aktivních látek.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 16 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 24 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokládá se základní znalost chemie potravin, organické chemie a analýzy potravin.
Předpokládá se základní znalost chemie potravin, organické chemie a analýzy potravin.
Výsledky učení
dokáže rozdělit biologicky aktivní látky (BAL) do jednotlivých skupin podle struktury
dokáže rozdělit biologicky aktivní látky (BAL) do jednotlivých skupin podle struktury
dokáže rozdělit biologicky aktivní látky (BAL) do jednotlivých skupin podle funkčního účinku
dokáže rozdělit biologicky aktivní látky (BAL) do jednotlivých skupin podle funkčního účinku
bude znát mechanismy působení BAL v živých organismech (biochemické dráhy, orgány)
bude znát mechanismy působení BAL v živých organismech (biochemické dráhy, orgány)
bude znát způsoby zpracování, úpravy a přípravy vzorků na analýzu BAL
bude znát způsoby zpracování, úpravy a přípravy vzorků na analýzu BAL
bude znát nejběžnější (i speciální) metody analýzy BAL
bude znát nejběžnější (i speciální) metody analýzy BAL
Odborné dovednosti
dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu BAL
dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu BAL
dokáže provést běžné způsoby izolace BAL z matrice
dokáže provést běžné způsoby izolace BAL z matrice
dokáže provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu
dokáže provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu
dokáže provést běžné analýzy BAL metodami MAS, HPLC, GC
dokáže provést běžné analýzy BAL metodami MAS, HPLC, GC
dokáže vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním
dokáže vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
  • Klouda, P. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd.. Ostrava, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
  • Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
  • NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • Opletal, L. Přírodní látky a jejich biologická aktivita 1. Přehled nutraceutik A. Primární metabolity a obsahové látky strukturovaných biologických systémů. Karolinum Praha, 2008.
  • Opletal, L. Přírodní látky a jejich biologická aktivita 2. Přehled nutraceutik B. Sekundární metabolity rostlin. Karolinum Praha, 2008.
  • Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
  • PRÍBELA, A. Analýza potravín. Bratislava : STU, 1991.
  • VELÍŠEK, J. (Ed.). Chemie potravin I.-III. Praha, 2002.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr