Předmět: Principy úchovy potravin

« Zpět
Název předmětu Principy úchovy potravin
Kód předmětu TUACHP/TE7PU
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Chemické složení konzervárenských surovin z aspektu konzervace. - Činitelé ovlivňující údržnost potravin a jejich klasifikace. - Vylučování mikroorganismů z prostředí. - Tepelná sterilace, výpočet kontrolních kritétií sterilačního režimu. - Aplikace osmoanabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Aplikace xeroanabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Aplikace psychroabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Aplikace kryoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Aplikace chemoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Aplikace cenoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Přehled technologických procesů u hlavních skupin konzervárenských výrob. - Technologická specifika při provozní aplikaci přímých konzervačních metod. - Technologická specifika při provozní aplikaci nepřímých aplikaci konzervačních metod. - Technologie speciálních konzervárenských výrob.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Příprava na zkoušku - 180 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z oblasti obecné a potravinářské mikrobiologie; biochemie a chemie potravin (na bakalářské úrovni).
Znalosti z oblasti obecné a potravinářské mikrobiologie; biochemie a chemie potravin (na bakalářské úrovni).
Výsledky učení
Student má znalosti o technologických principech a operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých typů konzervárenských výrobků.
Student má znalosti o technologických principech a operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých typů konzervárenských výrobků.
Rozumí základním chemickým procesům, ke kterým dochází v průběhu zpracování konzervárenských surovin.
Rozumí základním chemickým procesům, ke kterým dochází v průběhu zpracování konzervárenských surovin.
Student se orientuje v základních jakostních vadách konzervovaných potravin.
Student se orientuje v základních jakostních vadách konzervovaných potravin.
Student ovládá základní typy a způsoby balení konzervovaných potravin.
Student ovládá základní typy a způsoby balení konzervovaných potravin.
Odborné dovednosti
Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost výrobků a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.
Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost výrobků a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Doporučená literatura
  • FRANCIS, FREDERICK, J. Wiley Encyclopedia of Food Science and Technology (2nd Edition) Volumes 1-4. John Wiley & Sons, 2003. ISBN 978-1-59124-460-8.
  • INGR, I. Základy konzervace potravin. MZLU Brno, 1997.
  • KYZLINK, V. Principles of food preservation. ELSEVIER Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990. ISBN 0-444-98844-0.
  • KYZLINK, V. Základy konzervace potravin. Praha : SNTL, 1980.
  • ROP, O., VALÁŠEK, P., HOZA, I. Teoretické principy konzervace potravin I.- Hlavní konzervárenské suroviny. UTB ve Zlíně, 2005.
  • VALÁŠEK P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Zlín , 2007. ISBN 978-80-7318-587-9.
  • VELÍŠEK, J. a kol. Chemie potravin I ? III. Tábor: OSSIS, 1995.
  • ZEUTHEN, P., BOGH-SORENSEN, L. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing., 2003. ISBN 978-1-85573-530-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr