Předmět: Analýza a hodnocení potravin

« Zpět
Název předmětu Analýza a hodnocení potravin
Kód předmětu TUACHP/TE7AH
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
  • Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
  • Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
  • Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Kapalinová chromatografie - jednotlivé techniky, stanovení základních nutrientů, biologicky aktivních látek, přídatných látek, metody derivatizace. 2. Plynová chromatografie - techniky, aplikace GC pro stanovení těkavých analytů, derivatizace. 3. Superkritická fluidní chromatografie - princip, aplikace v analýze potravin 4. Elektromigrační metody - elektroforéza, elektroosmotický tok, techniky separace zónové a kapilární elektroforézy, IEF, ITP, MEKC a jejich aplikace v analýze potravin 5. Hmotnostní spektrometrie - princip ionizace, analyzátory, detektory, aplikace v analýze potravin a bioaktivních látek 6. Hmotnostní spektrometrie - kombinace se separačními metodami (GC-MS, LC-MS, ICP-MS). 7. Analýza prvků - spalovací EA, ES, MAS, AAS, MS). Mineralizace. 8. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VIS. Stanovení barviv, prvků, organických kyselin aj. 9. Luminiscenční a fluorescenční spektrometrie - princip, aplikace v analýze potravin. 10. Vibrační spektrometrie - IR, Raman. Aplikace v analýze potravin a bioaktivních látek. 11. NMR spektroskopie - princip a teorie chemického posunu signálů, jejich počty. 12. Polarimetrie, index lomu - princip a aplikace v potravinářství. 13. Nefelometrie, turbidimetrie - princip a aplikace v potravinářství. 14. Shrnutí učiva.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy a základy běžných instrumentálních metod.
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy a základy běžných instrumentálních metod.
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii.
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii.
Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.
Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.
Výsledky učení
popsat principy plynové chromatografie a její aplikaci v oblasti analýzy těkavých látek
popsat principy plynové chromatografie a její aplikaci v oblasti analýzy těkavých látek
popsat principy kapalinové chromatografie a uvést příklady její aplikace v analýze potravin
popsat principy kapalinové chromatografie a uvést příklady její aplikace v analýze potravin
popsat techniku hmotnostní spektrometrie a její význam v oblasti analýzy potravin
popsat techniku hmotnostní spektrometrie a její význam v oblasti analýzy potravin
charakterizovat techniky derivatizace při kapalinové a plynové chromatografii
charakterizovat techniky derivatizace při kapalinové a plynové chromatografii
vysvětlit principy elektroforetických metod a jejich aplikaci v analýze potravin
vysvětlit principy elektroforetických metod a jejich aplikaci v analýze potravin
Vyučovací metody
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Davídek, J. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha : SNTL, 1977.
  • GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
  • Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988.
  • Klouda, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava : Pavel Klouda, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
  • Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
  • Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.
  • NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3.ed., ITP New York, 1994.
  • PRÍBELA, A. Analýza potravin. Cvičenie. (Skriptum). Bratislava : STU, 1991. ISBN 80-227-0374-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr