Vyučující
|
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
-
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
- Základní principy a teoretické základy analýzy potravin. - Stanovení vody a sušiny v potravinách. - Stanovení aminokyselin, bílkovin. - Stanovení tuků, lipidů, MK. - Stanovení sacharidů. - Stanovení minerálních látek a prvků v potravinách. - Stanovení vitamínů. - Stanovení aditivních látek v potravinách. - Stanovení kontaminantů v potravinách. - Stanovení aromatických látek a přírodních barviv.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analytické chemie, také znalosti získané v biochemii, mikrobiologii a potravinářské technologii. |
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analytické chemie, také znalosti získané v biochemii, mikrobiologii a potravinářské technologii. |
Využívají se rovněž teoretické principy, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii. |
Využívají se rovněž teoretické principy, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii. |
Výsledky učení |
---|
Student získá přehled o různých analytických metodách a jejich využití pro zjišťování kvality výrobků. |
Student získá přehled o různých analytických metodách a jejich využití pro zjišťování kvality výrobků. |
Student má znalosti také o nových postupech přípravy vzorků a perspektivních metodách analýzy včetně informací o výhodách a nevýhodách jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny složek. |
Student má znalosti také o nových postupech přípravy vzorků a perspektivních metodách analýzy včetně informací o výhodách a nevýhodách jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny složek. |
Vyučovací metody |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Belitz H.- D., Grosch W. Food Chemistry. 2nd Ed. Springer-Verlag, Berlin, Heidleberg, New York , 1999.
-
Davídek J. a kol.: . Laboratorní příručka analýzy potravin. SNTL Praha, 1977.
-
DAVÍDEK, J., VELÍŠEK, J. Analýza potravin. Praha : VŠCHT, 1988.
-
Multon J.- L. Analysis of food constituents. . J. Wiley, New York , 1997.
-
Nollet L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol.1, Vol.2. Marcel Dekker, New York , 1996.
-
Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
-
Príbela A. Analýza potravin. STU Bratislava, 1991.
-
Velíšek J. Chemie potravin. Ossis, Tábor , 1999.
|