Předmět: Food Analysis

« Zpět
Název předmětu Food Analysis
Kód předmětu TUACHP/TE6AN
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
  • Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
- Základní principy a teoretické základy analýzy potravin. - Stanovení vody a sušiny v potravinách. - Stanovení aminokyselin, bílkovin. - Stanovení tuků, lipidů, MK. - Stanovení sacharidů. - Stanovení minerálních látek a prvků v potravinách. - Stanovení vitamínů. - Stanovení aditivních látek v potravinách. - Stanovení kontaminantů v potravinách. - Stanovení aromatických látek a přírodních barviv.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Příprava na zkoušku - 180 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analytické chemie, také znalosti získané v biochemii, mikrobiologii a potravinářské technologii.
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analytické chemie, také znalosti získané v biochemii, mikrobiologii a potravinářské technologii.
Využívají se rovněž teoretické principy, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii.
Využívají se rovněž teoretické principy, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii.
Výsledky učení
popsat metody stanovení vody a sušiny v potravinách
popsat metody stanovení vody a sušiny v potravinách
popsat způsoby stanovení aminokyselin a bílkovin v potravinách
popsat způsoby stanovení aminokyselin a bílkovin v potravinách
charakterizovat možnosti analýzy mono-, disacharidů a polysacharidů v potravinách
charakterizovat možnosti analýzy mono-, disacharidů a polysacharidů v potravinách
objasnit způsoby stanovení lipidů a mastných kyselin v potravinách
objasnit způsoby stanovení lipidů a mastných kyselin v potravinách
popsat metody analýzy dalších složek potravin (např. vitaminy, přídatné látky, kontaminanty v potravinách)
popsat metody analýzy dalších složek potravin (např. vitaminy, přídatné látky, kontaminanty v potravinách)
Odborné dovednosti
provést běžné způsoby izolace vybraných složek potravin pro jejich následné stanovení
provést běžné způsoby izolace vybraných složek potravin pro jejich následné stanovení
provést stanovení významné složky potravin, vody/sušiny v potravinách
provést stanovení významné složky potravin, vody/sušiny v potravinách
provést analýzu základní složky potravin, bílkovin
provést analýzu základní složky potravin, bílkovin
provést stanovení základní složky potravin, sacharidů, polysacharidy
provést stanovení základní složky potravin, sacharidů, polysacharidy
provést analýzu významné vlastnosti potravinářských výrobků, kyselosti produktů
provést analýzu významné vlastnosti potravinářských výrobků, kyselosti produktů
vyhodnotit a interpretovat zjištěné výsledky ve vztahu k legislativě, informacím od výrobců
vyhodnotit a interpretovat zjištěné výsledky ve vztahu k legislativě, informacím od výrobců
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Belitz H.- D., Grosch W. Food Chemistry. 2nd Ed. Springer-Verlag, Berlin, Heidleberg, New York , 1999.
  • Davídek J. a kol.: . Laboratorní příručka analýzy potravin. SNTL Praha, 1977.
  • DAVÍDEK, J., VELÍŠEK, J. Analýza potravin. Praha : VŠCHT, 1988.
  • Multon J.- L. Analysis of food constituents. . J. Wiley, New York , 1997.
  • Nollet L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol.1, Vol.2. Marcel Dekker, New York , 1996.
  • Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
  • Príbela A. Analýza potravin. STU Bratislava, 1991.
  • Velíšek J. Chemie potravin. Ossis, Tábor , 1999.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr