Předmět: Introduction to Biotechnology

« Zpět
Název předmětu Introduction to Biotechnology
Kód předmětu TUACHP/TE2UB
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Co jsou biotechnologie - vymezení problematiky, základní pojmy. - Rozdělení biotechnologií. - Základní charakteristiky biotechnologických procesů - požadavky na biologické činitele, suroviny, kultivační média. - Základní charakteristiky biotechnologických procesů - bioreaktory, řízení procesů, typy kultivací, izolace a purifikace produktu. - Potravinářské biotechnologie / mikrobiální biotechnologie. - Rostlinné biotechnologie. - Živočišné biotechnologie. - Biotechnologie v humánní medicíně. - Environmentální biotechnologie. - Průmyslové biotechnologie. - Biosenzory. - Nové trendy v biotechnologiích. - Biotechnologie vs. vývoj lidské populace. - Biotechnologie v ČR a ve světě.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Individuální práce studentů
  • Příprava na zápočet - 90 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalost základů biologie.
Znalost základů biologie.
Výsledky učení
pojmu biotechnologie a příkladů tradičních i moderních biotechnologií.
pojmu biotechnologie a příkladů tradičních i moderních biotechnologií.
základních prvků biotechnologického procesu a jejich pořadí v technologickém procesu.
základních prvků biotechnologického procesu a jejich pořadí v technologickém procesu.
nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují průběh průmyslové kultivace.
nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují průběh průmyslové kultivace.
možností monitoringu kultivace a významu monitoringu v technologickém procesu.
možností monitoringu kultivace a významu monitoringu v technologickém procesu.
základních informací týkajících se geneticky modifikovaných organismů, stručně charakterizuje situaci v EU a ve světě a uvede příklady GMO.
základních informací týkajících se geneticky modifikovaných organismů, stručně charakterizuje situaci v EU a ve světě a uvede příklady GMO.
Odborné dovednosti
dovede popsat bioreaktor a charakterizovat různé způsoby vedení kultivace.
dovede popsat bioreaktor a charakterizovat různé způsoby vedení kultivace.
dovede navrhnout parametry vhodné pro sledování průběhu kultivace v bioreaktoru a postupy pro izolaci produktu.
dovede navrhnout parametry vhodné pro sledování průběhu kultivace v bioreaktoru a postupy pro izolaci produktu.
uvede příklady používaných substrátů, typy kultivačních médií a druhy používaných biologických činitelů.
uvede příklady používaných substrátů, typy kultivačních médií a druhy používaných biologických činitelů.
vyhledávání a reportování o konkrétních příkladech biotechnologických aplikací v oblasti potravinářství, zemědělství, medicíny, farmacie, životního prostředí, příp. v jiných oblastech.
vyhledávání a reportování o konkrétních příkladech biotechnologických aplikací v oblasti potravinářství, zemědělství, medicíny, farmacie, životního prostředí, příp. v jiných oblastech.
práce s klíčovými slovy pro shrnutí prezentovaných poznatků a jejich zatřídění.
práce s klíčovými slovy pro shrnutí prezentovaných poznatků a jejich zatřídění.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Přednášení
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Doporučená literatura
  • www.gate2biotech.cz.
  • Vodrážka Zdeněk. Biotechnologie. Praha: Academia, 1992. ISBN 80-200-0293-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr