|
Vyučující
|
-
Briš Petr, doc. Ing. CSc.
-
Martiník Lubomír, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
Charakteristika zboží a zbožíznalectví Kvalita zboží - obecná charakteristika, kvalita výrobku z pohledu SMJ - problematika shody Hodnocení, zkoušení a testování zboží Inovace zboží Technická legislativa Zvyšování užitné hodnoty zboží a inovační proces Ochrana užitných hodnot zboží proti vnějším vlivům Alternativní zdroje energií Dozor nad zbožím v tržním prostředí Kvalitativní parametry zboží a metodika jejich hodnocení Suroviny, materiály a polotovary Potravinářské zboží
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Projekce (statická, dynamická), Laborování
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 15 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 20 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 15 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Základní znalosti a dovednosti v oblasti obecného zbožíznalectví a vybraných kapitol speciálního zbožíznalectví. |
| Základní znalosti a dovednosti v oblasti obecného zbožíznalectví a vybraných kapitol speciálního zbožíznalectví. |
| Výsledky učení |
|---|
| definovat zboží a zbožíznalectví v kontextu průmyslové firmy a v kontextu spotřebitele |
| definovat zboží a zbožíznalectví v kontextu průmyslové firmy a v kontextu spotřebitele |
| rozpoznat význam obecného a speciálního zbožíznalectví, kvality zboží, hodnocení zboží, inovace produktů, ochrany zboží, skladování, zkoušení a testování zboží. |
| rozpoznat význam obecného a speciálního zbožíznalectví, kvality zboží, hodnocení zboží, inovace produktů, ochrany zboží, skladování, zkoušení a testování zboží. |
| definovat suroviny, spotřebitelské a výrobní zboží |
| definovat suroviny, spotřebitelské a výrobní zboží |
| popsat zbožní komodity, způsobilost provádět základní analytické a fyzikálně mechanické zkoušky. |
| popsat zbožní komodity, způsobilost provádět základní analytické a fyzikálně mechanické zkoušky. |
| charakterizovat strukturu užitné hodnoty zboží |
| charakterizovat strukturu užitné hodnoty zboží |
| charakterizovat modely kvalitního řízení při výrobě zboží |
| charakterizovat modely kvalitního řízení při výrobě zboží |
| definovat různé typy inovací zboží a inovačních procesů |
| definovat různé typy inovací zboží a inovačních procesů |
| Odborné dovednosti |
|---|
| vypočítat užitečnost a komparativní kvalitu zboží |
| vypočítat užitečnost a komparativní kvalitu zboží |
| stanovit vhodné použití základních analytických a fyzikálně mechanických zkoušek technických parametrů zboží |
| stanovit vhodné použití základních analytických a fyzikálně mechanických zkoušek technických parametrů zboží |
| stanovit příklady působení vnějších vlivů na zboží |
| stanovit příklady působení vnějších vlivů na zboží |
| provést porovnání inovací produktů a procesů podle inovačních řádů |
| provést porovnání inovací produktů a procesů podle inovačních řádů |
| stanovit stavební, energetické a ochranné složky potravin |
| stanovit stavební, energetické a ochranné složky potravin |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Laborování |
| Laborování |
| Projekce (statická, dynamická) |
| Projekce (statická, dynamická) |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Hodnotící metody |
|---|
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Zpracování prezentace |
| Zpracování prezentace |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
|
Doporučená literatura
|
|