Vyučující
|
-
Hrbáčková Lucie, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Podstata průmyslového inženýrství, klíčové pojmy a aktuální trendy v oblasti průmyslového inženýrství Globalizace a digitalizace v oblasti průmyslového inženýrství Integrované a dynamické systémy v průmyslovém inženýrství Podstata průmyslové firmy, organizace a řízení procesů v průmyslové firmě Procesní struktury, organizační struktury, výrobní a podpůrné procesy v průmyslové firmě Organizace pracoviště a pracovníků ve výrobních procesech, kvalita a údržba ve výrobních procesech Informační systémy, forecasting, plánování a řízení výroby Supply Chain Management v průmyslovém inženýrství Shop-floor Management v průmyslovém inženýrství Projektování a rozvrhování výrobních procesů Postavení člověka v průmyslovém inženýrství, organizace práce, normování práce
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Týmová práce, Řešení situačních problematik - učení se v situacích
- Účast na výuce
- 39 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Základní orientace v pojmech průmyslová společnost, výrobní podnik, procesy ve společnosti. |
Základní orientace v pojmech průmyslová společnost, výrobní podnik, procesy ve společnosti. |
Výsledky učení |
---|
Definovat podstatu průmyslového inženýrství a aktuální trendy ve zlepšování procesů Definovat a vysvětlit způsoby a přístupy zlepšování procesů a procesní přístup Popsat metody a nástroje zlepšování procesů Popsat roli lidských zdrojů ve výrobním procesu Popsat procesní struktury, výrobní a podpůrné procesy, kvalitu a údržbu ve výrobních procesech Popsat globalizaci a digitalizaci v oblasti průmyslového inženýrství |
Definovat podstatu průmyslového inženýrství a aktuální trendy ve zlepšování procesů Definovat a vysvětlit způsoby a přístupy zlepšování procesů a procesní přístup Popsat metody a nástroje zlepšování procesů Popsat roli lidských zdrojů ve výrobním procesu Popsat procesní struktury, výrobní a podpůrné procesy, kvalitu a údržbu ve výrobních procesech Popsat globalizaci a digitalizaci v oblasti průmyslového inženýrství |
Odborné dovednosti |
---|
Používat v praxi měření práce - snímky operace a pracovníků, chronometráže Používat a vytvořit pohybové studie - spaghetti diagram a procesní analýzu Analyzovat výrobní pracoviště - pracovníka, stroj, prvky vizualizace, standardizace a audity pracoviště Vytvořit standardy na pracovišti, vizuální prvky, logický rámec k projektu Zapojit se do zlepšování procesů výrobních i nevýrobních ve společnosti v praxi |
Používat v praxi měření práce - snímky operace a pracovníků, chronometráže Používat a vytvořit pohybové studie - spaghetti diagram a procesní analýzu Analyzovat výrobní pracoviště - pracovníka, stroj, prvky vizualizace, standardizace a audity pracoviště Vytvořit standardy na pracovišti, vizuální prvky, logický rámec k projektu Zapojit se do zlepšování procesů výrobních i nevýrobních ve společnosti v praxi |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Řešení situačních problematik - učení se v situacích |
Řešení situačních problematik - učení se v situacích |
Týmová práce |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Týmová práce |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Hodnotící metody |
---|
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
Analýza seminární práce |
Analýza seminární práce |
Doporučená literatura
|
-
Chromjaková, Felicita. Průmyslové inženýrství - Trendy zvyšování výkonnosti štíhlým řízením procesů. Georg Žilina, 2013. ISBN 978-80-8154-058-5.
-
Maynard, Henry. Maynard's industrial engineering handbook. Mc Graw-Hill, 2001. ISBN 0-07-041102-6.
-
Salvendy, Gavriel. Handbook of industrial engineering: technology and operations management. Wiley&Sons, 2001. ISBN 0-471-33057-4.
-
Schlick, Christian. Industrial Engineering and Ergonomics : Visions, Concepts, Methods and Tool. Springer Verlag, 2009. ISBN 9783642425530.
|