Předmět: Technická příprava výroby

« Zpět
Název předmětu Technická příprava výroby
Kód předmětu MUPI/1TPV
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sedlák Josef, doc. Ing. Ph.D.
  • Varhaník Matúš, Ing.
Obsah předmětu
Obsah: 1. Technologická příprava výroby. 2. Metodika navrhování výrobních postupů. 3. Technologické základny. 4. Technologičnost konstrukce. 5. Třídění spotřeby času ve strojírenství. 6. Výběr optimální varianty obráběcího stroje. 7. Příprava polotovarů pro obrábění. 8. Výroba rotačních součástí. 9. Výroba nerotačních součástí. 10. Aplikace moderních technologií, zpracování naměřených dat a jejich další možné využití. 11. Technologie reverzního inženýrství. 12. Aditivní technologie - metody Rapid Prototyping. 13. Rapid Tooling - přímé odlévání kovů.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur)
  • Účast na výuce - 52 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 12 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 12 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 24 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předmět je zaměřen zejména na technologickou přípravu výroby jako integrovanou součást technologického procesu obrábění, metodiku navrhování výrobních postupů, třídění a měření spotřeby času ve strojírenském technologickém procesu a technologické procesy charakteristických strojírenských součástí a celků. Základní znalosti a principy využívané v nejdůležitějších výrobních technologiích, s nimiž se absolventi FaME setkají v praktickém životě.
Předmět je zaměřen zejména na technologickou přípravu výroby jako integrovanou součást technologického procesu obrábění, metodiku navrhování výrobních postupů, třídění a měření spotřeby času ve strojírenském technologickém procesu a technologické procesy charakteristických strojírenských součástí a celků. Základní znalosti a principy využívané v nejdůležitějších výrobních technologiích, s nimiž se absolventi FaME setkají v praktickém životě.
Výsledky učení
Velmi dobrý přehled o základním know-how, tvořícím základy naší průmyslové společnosti. Schopnost aplikovat tyto znalosti ve všech navazujících předmětech, které z nejrůznějších pohledů řeší problematiku sledování, organizování a řízení všech aspektů zabývající se výrobní činností. Řádně ukončený předmět umožní absolventům, kteří najdou uplatnění ve výrobních organizacích ucelený pohled na technickou praxi, která je základem činnosti a důvodem existence každé takové organizace.
Velmi dobrý přehled o základním know-how, tvořícím základy naší průmyslové společnosti. Schopnost aplikovat tyto znalosti ve všech navazujících předmětech, které z nejrůznějších pohledů řeší problematiku sledování, organizování a řízení všech aspektů zabývající se výrobní činností. Řádně ukončený předmět umožní absolventům, kteří najdou uplatnění ve výrobních organizacích ucelený pohled na technickou praxi, která je základem činnosti a důvodem existence každé takové organizace.
definovat technologickou přípravu výroby a technologičnost konstrukce strojírenských součástí
definovat technologickou přípravu výroby a technologičnost konstrukce strojírenských součástí
definovat technologické pojmy/názvosloví (operace, úsek, úkon, pohyb) a obecný sled operací v technologickém postupu
definovat technologické pojmy/názvosloví (operace, úsek, úkon, pohyb) a obecný sled operací v technologickém postupu
definovat základny (konstrukční, technologické, upínací, měřicí) a zásady pro jejich volbu
definovat základny (konstrukční, technologické, upínací, měřicí) a zásady pro jejich volbu
definovat rozměrové řetězce (charakteristika, výpočet) a přepočty kót při změně základen s využitím rozměrových řetězců
definovat rozměrové řetězce (charakteristika, výpočet) a přepočty kót při změně základen s využitím rozměrových řetězců
definovat technologické aspekty přesnosti výroby
definovat technologické aspekty přesnosti výroby
charakterizovat třídění spotřeby času ve strojírenství
charakterizovat třídění spotřeby času ve strojírenství
charakterizovat podstatu a význam tolerování ve strojírenství
charakterizovat podstatu a význam tolerování ve strojírenství
Odborné dovednosti
zhodnotit výrobní proces s ohledem na zadané vstupní požadavky
zhodnotit výrobní proces s ohledem na zadané vstupní požadavky
správně navrhnout a stanovit efektivitu výrobního procesu
správně navrhnout a stanovit efektivitu výrobního procesu
rozhodnout o druhu a volbě polotovarů s ohledem na přídavky na obrábění
rozhodnout o druhu a volbě polotovarů s ohledem na přídavky na obrábění
klasifikovat a aplikovat spotřebu času ve strojírenství
klasifikovat a aplikovat spotřebu času ve strojírenství
zhodnotit potřebu tolerování délkových a úhlových rozměrů
zhodnotit potřebu tolerování délkových a úhlových rozměrů
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur)
Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur)
Hodnotící metody
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Analýza výkonů studenta
Písemná zkouška
Analýza výkonů studenta
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • CHUA, C. K., LEONG, K. F., LIM, C. S. Rapid Prototyping: Principles and Applications. New Jersey: World Scientific, 2010. ISBN 978-981-277-897-0.
  • KOCMAN, K., PROKOP, J. Technologie obrábění. Brno: Akademické nakladatelství CERM, s.r.o., 2005. ISBN 80-214-3068-0.
  • ZEMČÍK, O. Projektování výrobních procesů. Brno: Vysoké učení technické, 1987. ISBN 80-214-2219-X.
  • ZEMČÍK, O. Technologická příprava výroby. CERM Brno, 2002. ISBN 80-214-2219-X.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr