Předmět: Řízení a organizace výroby

« Zpět
Název předmětu Řízení a organizace výroby
Kód předmětu MUPI/1ROV
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Chromjaková Felicita, prof. Ing. PhD.
  • Hrbáčková Lucie, Ing. Ph.D.
  • Macurová Lucie, Ing. Ph.D.
  • Efimova Anastasia, Mgr.
  • Melišík Martin, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Základní pojmy z oblasti řízení a organizace výroby. Dosavadní vývoj výrobních koncepcí a trendy vývoje do budoucna Produkt, jeho vazba na proces plánování a řízení výroby. Vliv produktových inovací na výrobní procesy. Kvalita ve výrobě. Standardizace. Konstrukční příprava výroby. Zpracování zakázek. Materiálová příprava výroby. Technickoorganizační příprava výroby. Dílenské řízení výroby. Provozuschopnost výrobního zařízení - video. Postavení člověka ve výrobě. Hospodaření s energií. Směry zdokonalování výroby - video. Specifika výrob.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Projekce (statická, dynamická)
  • Semestrální práce - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 15 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 15 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Absolvování vybraných předmětů jako Úvod do průmyslového inženýrství, Produktový management, Technická příprava výroby. Znalosti ze statistiky a mikroekonomie. Ovládá vybrané SW nástroje pro projektování výrobního procesu (typově SolidCAD, simulace) Dokáže analyzovat výrobní a logistické toky v podniku. Má znalosti vybraných manažerských nástrojů pro organizaci a řízení podniku.
Absolvování vybraných předmětů jako Úvod do průmyslového inženýrství, Produktový management, Technická příprava výroby. Znalosti ze statistiky a mikroekonomie. Ovládá vybrané SW nástroje pro projektování výrobního procesu (typově SolidCAD, simulace) Dokáže analyzovat výrobní a logistické toky v podniku. Má znalosti vybraných manažerských nástrojů pro organizaci a řízení podniku.
Odborné dovednosti
Ovládá základní definice z oblasti organizace a řízení výroby. Je schopen identifikovat klíčové aktivity, procesy a procesní vazby. Dokáže navrhnout výrobní layout a následně i výrobní koncept jako nástroj organizace a řízení výroby. Umí rozlišovat provozní situace v operativním výrobním režimu (výrobní i logistický procesy) a navrhovat opatření ke zlepšení nebo optimalizaci výroby.
Ovládá základní definice z oblasti organizace a řízení výroby. Je schopen identifikovat klíčové aktivity, procesy a procesní vazby. Dokáže navrhnout výrobní layout a následně i výrobní koncept jako nástroj organizace a řízení výroby. Umí rozlišovat provozní situace v operativním výrobním režimu (výrobní i logistický procesy) a navrhovat opatření ke zlepšení nebo optimalizaci výroby.
Výsledky učení
Odborné znalosti
Znalost komplexního obsahu výrobního systému. Student má znalosti nejdůležitějších výrobních konceptů pro podporu výroby. Ovládá metody pro organizaci a řízení výroby z hledika manažerského. Má znalosti pro zvládání úkolů v oblasti technologického a technického řízení výroby. Je znalý informačních systémů pro podporu výroby využitím automatizace a digitalizace.
Znalost komplexního obsahu výrobního systému. Student má znalosti nejdůležitějších výrobních konceptů pro podporu výroby. Ovládá metody pro organizaci a řízení výroby z hledika manažerského. Má znalosti pro zvládání úkolů v oblasti technologického a technického řízení výroby. Je znalý informačních systémů pro podporu výroby využitím automatizace a digitalizace.
Odborné dovednosti
Student umí identifikovat klíčové pilíře organizace a řízení výroby. Dokáže identifikovat výrobní proces, výrobní tok a navrhnout odpovídající výrobní layout. Je schopen definovat optimální výrobní a logistický tok. Zvládá analyzovat výrobu, navrhnout opatření ke zlepšení. Je schopen nastavit informační toky ve výrobním systému, mezi dodavatelem a zákazníkem.
Student umí identifikovat klíčové pilíře organizace a řízení výroby. Dokáže identifikovat výrobní proces, výrobní tok a navrhnout odpovídající výrobní layout. Je schopen definovat optimální výrobní a logistický tok. Zvládá analyzovat výrobu, navrhnout opatření ke zlepšení. Je schopen nastavit informační toky ve výrobním systému, mezi dodavatelem a zákazníkem.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Projekce (statická, dynamická)
Projekce (statická, dynamická)
Přednášení
Přednášení
Hodnotící metody
Esej
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Esej
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • BOBÁK, R., TUČEK, D. Výrobní systémy. FaME Zlín, 2006.
  • Černý, Jaromír. Řízení a organizace výroby : příklady a případové studie. 1. vyd. Zlín : Vysoké učení technické v Brně, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, 1999. ISBN 8021413980.
  • Černý, Jaromír. Výrobní management : Production management. Vd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2007. ISBN 978-80-7318-638-8.
  • Goldratt, Eliyahu M. Jak vzniká zisk : manažerský román o tom, že moderní technologie samy úspěch nezaručí. 1. vyd. Praha : Grada, 2004. ISBN 8024709546.
  • Chromjaková, F., Rajnoha, R. Řízení a organizace výrobních procesů. GEORG Žilina, 2011. ISBN 978-80-89401-26-0.
  • SCHMENNER, R. W. Production/Operation Management. New York : Macmillan, 1990. ISBN 0024069256.
  • STEVENSON, T. Operation Management. Mc. Grow, 2001.
  • Tomek, Gustav. Řízení výroby. 2., rozš. a dopl. vyd. Praha : Grada, 2000. ISBN 8071699551.
  • Tomek, Gustav. Výrobek a jeho úspěch na trhu. 1. vyd. Praha : Grada, 2001. ISBN 8024700530.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr