Vyučující
|
-
Briš Petr, doc. Ing. CSc.
-
Barbuščáková Zuzana, Mgr.
-
Kovář Michal, Ing.
-
Dvořák Zdeněk, doc. Ing. CSc.
-
Dastychová Lenka, RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Charakteristika zboží a zbožíznalectví Kvalita zboží - obecná charakteristika, kvalita výrobku z pohledu SMJ - problematika shody Hodnocení, zkoušení a testování zboží Inovace zboží Technická legislativa Zvyšování užitné hodnoty zboží a inovační proces Ochrana užitných hodnot zboží proti vnějším vlivům Alternativní zdroje energií Dozor nad zbožím v tržním prostředí Kvalitativní parametry zboží a metodika jejich hodnocení Suroviny, materiály a polotovary Potravinářské zboží
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Projekce (statická, dynamická), Laborování
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 8 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 39 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 10 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Základní znalosti a dovednosti v oblasti obecného zbožíznalectví a vybraných kapitol speciálního zbožíznalectví. |
Základní znalosti a dovednosti v oblasti obecného zbožíznalectví a vybraných kapitol speciálního zbožíznalectví. |
Výsledky učení |
---|
definovat zboží a zbožíznalectví v kontextu průmyslové firmy a v kontextu spotřebitele |
definovat zboží a zbožíznalectví v kontextu průmyslové firmy a v kontextu spotřebitele |
rozpoznat význam obecného a speciálního zbožíznalectví, kvality zboží, hodnocení zboží, inovace produktů, ochrany zboží, skladování, zkoušení a testování zboží. |
rozpoznat význam obecného a speciálního zbožíznalectví, kvality zboží, hodnocení zboží, inovace produktů, ochrany zboží, skladování, zkoušení a testování zboží. |
definovat suroviny, spotřebitelské a výrobní zboží |
definovat suroviny, spotřebitelské a výrobní zboží |
popsat zbožní komodity, způsobilost provádět základní analytické a fyzikálně mechanické zkoušky. |
popsat zbožní komodity, způsobilost provádět základní analytické a fyzikálně mechanické zkoušky. |
charakterizovat strukturu užitné hodnoty zboží |
charakterizovat strukturu užitné hodnoty zboží |
charakterizovat modely kvalitního řízení při výrobě zboží |
charakterizovat modely kvalitního řízení při výrobě zboží |
definovat různé typy inovací zboží a inovačních procesů |
definovat různé typy inovací zboží a inovačních procesů |
Odborné dovednosti |
---|
vypočítat užitečnost a komparativní kvalitu zboží |
vypočítat užitečnost a komparativní kvalitu zboží |
stanovit vhodné použití základních analytických a fyzikálně mechanických zkoušek technických parametrů zboží |
stanovit vhodné použití základních analytických a fyzikálně mechanických zkoušek technických parametrů zboží |
stanovit příklady působení vnějších vlivů na zboží |
stanovit příklady působení vnějších vlivů na zboží |
provést porovnání inovací produktů a procesů podle inovačních řádů |
provést porovnání inovací produktů a procesů podle inovačních řádů |
stanovit stavební, energetické a ochranné složky potravin |
stanovit stavební, energetické a ochranné složky potravin |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Projekce (statická, dynamická) |
Přednášení |
Přednášení |
Projekce (statická, dynamická) |
Laborování |
Laborování |
Hodnotící metody |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Zpracování prezentace |
Zpracování prezentace |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
|