Předmět: Nauka o zboží

« Zpět
Název předmětu Nauka o zboží
Kód předmětu MUPI/1NOZ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Briš Petr, doc. Ing. CSc.
  • Barbuščáková Zuzana, Mgr.
  • Kovář Michal, Ing.
  • Dvořák Zdeněk, doc. Ing. CSc.
  • Dastychová Lenka, RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Charakteristika zboží a zbožíznalectví Kvalita zboží - obecná charakteristika, kvalita výrobku z pohledu SMJ - problematika shody Hodnocení, zkoušení a testování zboží Inovace zboží Technická legislativa Zvyšování užitné hodnoty zboží a inovační proces Ochrana užitných hodnot zboží proti vnějším vlivům Alternativní zdroje energií Dozor nad zbožím v tržním prostředí Kvalitativní parametry zboží a metodika jejich hodnocení Suroviny, materiály a polotovary Potravinářské zboží

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Projekce (statická, dynamická), Laborování
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 8 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 39 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 10 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Základní znalosti a dovednosti v oblasti obecného zbožíznalectví a vybraných kapitol speciálního zbožíznalectví.
Základní znalosti a dovednosti v oblasti obecného zbožíznalectví a vybraných kapitol speciálního zbožíznalectví.
Výsledky učení
definovat zboží a zbožíznalectví v kontextu průmyslové firmy a v kontextu spotřebitele
definovat zboží a zbožíznalectví v kontextu průmyslové firmy a v kontextu spotřebitele
rozpoznat význam obecného a speciálního zbožíznalectví, kvality zboží, hodnocení zboží, inovace produktů, ochrany zboží, skladování, zkoušení a testování zboží.
rozpoznat význam obecného a speciálního zbožíznalectví, kvality zboží, hodnocení zboží, inovace produktů, ochrany zboží, skladování, zkoušení a testování zboží.
definovat suroviny, spotřebitelské a výrobní zboží
definovat suroviny, spotřebitelské a výrobní zboží
popsat zbožní komodity, způsobilost provádět základní analytické a fyzikálně mechanické zkoušky.
popsat zbožní komodity, způsobilost provádět základní analytické a fyzikálně mechanické zkoušky.
charakterizovat strukturu užitné hodnoty zboží
charakterizovat strukturu užitné hodnoty zboží
charakterizovat modely kvalitního řízení při výrobě zboží
charakterizovat modely kvalitního řízení při výrobě zboží
definovat různé typy inovací zboží a inovačních procesů
definovat různé typy inovací zboží a inovačních procesů
Odborné dovednosti
vypočítat užitečnost a komparativní kvalitu zboží
vypočítat užitečnost a komparativní kvalitu zboží
stanovit vhodné použití základních analytických a fyzikálně mechanických zkoušek technických parametrů zboží
stanovit vhodné použití základních analytických a fyzikálně mechanických zkoušek technických parametrů zboží
stanovit příklady působení vnějších vlivů na zboží
stanovit příklady působení vnějších vlivů na zboží
provést porovnání inovací produktů a procesů podle inovačních řádů
provést porovnání inovací produktů a procesů podle inovačních řádů
stanovit stavební, energetické a ochranné složky potravin
stanovit stavební, energetické a ochranné složky potravin
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Projekce (statická, dynamická)
Přednášení
Přednášení
Projekce (statická, dynamická)
Laborování
Laborování
Hodnotící metody
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Zpracování prezentace
Zpracování prezentace
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr