Předmět: Ekonomika a podnikání ve službách cestovního ruchu

« Zpět
Název předmětu Ekonomika a podnikání ve službách cestovního ruchu
Kód předmětu MUPE/1ESCR
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Vaculčíková Zuzana, Ing. Ph.D.
  • Tučková Zuzana, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Obsah: 1. Systém cestovního ruchu (Cestovní ruch, aktivní CR, pasivní CR, okolí cestovního ruchu, typologie - formy a druhy, ekonomický přínos cestovního ruchu pro platební bilanci státu) 2. Vývoj cestování a cestovního ruchu, základní etapy historického vývoje střední Evropy 20. století 3. Základy geografie CR 4. Trh cestovního ruchu 5. Kongresový a incentivní CR 6. Základní služby CR, úloha dopravy v rozvoji cestovního ruchu 7. Ubytovací služby, hotelnictví, typy a klasifikace ubytovacích kapacit, 8. Stravovací služby, typy a klasifikace stravovacích služeb, segmentace hostů, 9. Podniky cestovního ruchu (Charakteristika cestovních kanceláří, náplň činnosti, založení CK, cestovní agentura) 10. Hospodářské a sociální účinky CR (hospodářské funkce CR, sociální a kulturní funkce CR, efektivnost cestovního ruchu) 11. Postavení CR v národním hospodářství, spotřeba v CR 12. Udržitelnost CR 13. Podnikáni v CR a kalkulace ceny vybraných služeb cestovního ruchu

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Praktické procvičování
Výsledky učení
Odborné znalosti
orientovat se v oblasti cestovního ruchu a trhu cestovního ruchu i se všemi zainteresovanými subjekty.
orientovat se v oblasti cestovního ruchu a trhu cestovního ruchu i se všemi zainteresovanými subjekty.
popsat základní činnosti a podmínky, za kterých může být cestovní ruch realizován
popsat základní činnosti a podmínky, za kterých může být cestovní ruch realizován
charakterizovat faktory rozvoje a rozmístění cestovního ruchu
charakterizovat faktory rozvoje a rozmístění cestovního ruchu
získat znalosti a terminologii ve službách a spotřebě cestovního ruchu
získat znalosti a terminologii ve službách a spotřebě cestovního ruchu
charakterizovat podnikání v cestovním ruchu
charakterizovat podnikání v cestovním ruchu
popsat proces a náležitosti kalkulace ceny vybraných služeb cestovního ruchu
popsat proces a náležitosti kalkulace ceny vybraných služeb cestovního ruchu
Odborné dovednosti
zhodnotit aktuální postavení cestovního ruchu České republiky a vybraných států z hlediska vybraných ekonomických ukazatelů
zhodnotit aktuální postavení cestovního ruchu České republiky a vybraných států z hlediska vybraných ekonomických ukazatelů
vyhledat statistické informace o spotřebě a vybraných makroekonomických ukazatelích cestovního ruchu
vyhledat statistické informace o spotřebě a vybraných makroekonomických ukazatelích cestovního ruchu
zhodnotit vybrané statistické informace a vysvětlit příčiny jejich případných výkyvů
zhodnotit vybrané statistické informace a vysvětlit příčiny jejich případných výkyvů
sestavit kalkulační vzorec vybraných služeb cestovního ruchu
sestavit kalkulační vzorec vybraných služeb cestovního ruchu
vypočítat cenu vybraných služeb cestovního ruchu včetně správné identifikace přímých a nepřímých nákladů
vypočítat cenu vybraných služeb cestovního ruchu včetně správné identifikace přímých a nepřímých nákladů
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Praktické procvičování
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Esej
Esej
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Beránek, J. a kol. Ekonomika cestovního ruchu. Praha: MAG CONSULTING s.r.o., 2016. ISBN 978-80-271-9361-5.
  • EDGELL, D.L. Managing sustainable tourism: a legacy for the future. Second edition. London: Routledge, 2016. ISBN 978-1-138-91864-1.
  • GURSOY, D., SAAYMAN, M., SOTIRIADIS, M. Collaboration in tourism businesses and destinations: a handbook.. Bingley: Emerald, 2015. ISBN 978-1-78350-811-2.
  • HALL, C. M., GÖSSLING, S., SCOTT, D. The Routledge handbook of tourism and sustainability. London: Routledge, Taylor & Francis Group, 2015. ISBN 978-1-138-07147-6.
  • Horner, S., Swarbrooke, J. Cestovní ruch, ubytování a stravování, využití volného času. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-247-0202-9.
  • Palatková, M., Zichová, M. Ekonomika turismu: Turismus České republiky. Praha : Grada, 2014. ISBN 978-80-247-3643-3.
  • Ryglová, K., Burian, M., Vajčnerová,I. Cestovní ruch - podnikatelské principy a příležitosti v praxi. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-4039-3.
  • ŠEFČÍK, V., JEŘÁBEK, T. Management služeb hotelnictví a cestovního ruchu - vybrané kapitoly.. Český Těšín: 2 Theta, 2017. ISBN 978-80-86380-84-1.
  • TESONE, D. V. Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismu. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011. ISBN 978-80-7357-655-4.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr