Předmět: Finanční účetnictví 1

« Zpět
Název předmětu Finanční účetnictví 1
Kód předmětu MUFU/2FU1
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Paseková Marie, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Položky účetních výkazů, funkce účetnictví (výkaznictví). 2. Aktiva, vlastní kapitál a dluhy. 3. Účet - základní metodický prvek zachycování účetních případů 4. Cyklus účetních prací v průběhu účetního období 5. Náklady, výnosy, časové rozlišení (akruální účetnictví) 6. Shrnutí časového rozlišení a rozvahových změn. 7. Oceňování aktiv a dluhů. 8. Základní vykazování finančních aktiv a krátkodobých úvěrů. 9. Základní vykazování zásob. 10. Základní vykazování dlouhodobých aktiv. 11. Základní vykazování pohledávek a dluhů. 12. Základní vykazování nákladů, výnosů a výsledku hospodaření. 13. Právní úprava účetnictví. 14. Účetní uzávěrka a závěrka.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování, Analýza prezentace
  • Příprava na zápočet - 40 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 40 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 20 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Nejsou nutné žádné předpoklady.
Nejsou nutné žádné předpoklady.
Odborné dovednosti
Nejsou nutné žádné předpoklady.
Nejsou nutné žádné předpoklady.
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student je po absolvování předměru schopen zvládnout základní principy a metody účetnictví záklaních účetních operací.
Student je po absolvování předměru schopen zvládnout základní principy a metody účetnictví záklaních účetních operací.
vysvětlit obsah pojmů aktiva, dluhy, vlastní kapitál, náklady, výnosy, zisk
vysvětlit obsah pojmů aktiva, dluhy, vlastní kapitál, náklady, výnosy, zisk
vysvětlit účetní zásady
vysvětlit účetní zásady
vysvětlit princip věrného a poctivého zobrazení
vysvětlit princip věrného a poctivého zobrazení
definovat způsoby oceňování majetku a závazků
definovat způsoby oceňování majetku a závazků
sestavit účetní výkazy
sestavit účetní výkazy
Odborné dovednosti
definovat dlouhodobý a krátkodobý majetek a jeho složky
definovat dlouhodobý a krátkodobý majetek a jeho složky
analyzovat účetní operace
analyzovat účetní operace
vysvětlit členění nákladů a výnosů ve vztahu ke zjišťování výsledku hospodaření
vysvětlit členění nákladů a výnosů ve vztahu ke zjišťování výsledku hospodaření
vysvětlit účtování nákladů a výnosů a jejich vliv na účetní výkazy
vysvětlit účtování nákladů a výnosů a jejich vliv na účetní výkazy
sestavit účetní uzávěrku a závěrku
sestavit účetní uzávěrku a závěrku
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur)
Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur)
Hodnotící metody
Známkou
Známkou
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Vyhláška č. 500/2002 Sb., České účetní standardy. .
  • Zákon o účetnictví č. 563/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů. .
  • BOKŠOVÁ, Jiřina. Účetní výkazy pod lupou I. Základy účetního výkaznictví. 1. vyd. Praha, 2013.
  • DVOŘÁKOVÁ, Dana. Základy účetnictví 3. aktualizované vydání. Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s., 2021. ISBN 978-80-7676-158-2.
  • KOVANICOVÁ, Dana. Abeceda účetních znalostí pro každého. Praha: Polygon, 2012. ISBN 978-80-7273-169-5.
  • ŠTEKER, Karel a OTRUSINOVÁ, Milana. Jak číst účetní výkazy. Základy českého účetnictví a výkaznictví 3. aktualizované vydání. Paha:Grada, 2021.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr