Předmět: Výrobní systémy

« Zpět
Název předmětu Výrobní systémy
Kód předmětu LULO/L3MVS
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Heinzová Romana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Úvod do výrobních systémů 2. Ekonomika výroby a výrobních faktorů 3. Typologie výrobních procesů 4. Výrobní procesy a materiálový tok 5. Hierarchie a management výroby 6. Výrobní strategie 7. Organizace výrobního procesu 8. Plánování výrobního procesu 9. Informační systémy ve výrobních procesech 10. Logistické technologie ve výrobních procesech 11. Zlepšování výrobních procesů 12. Management kvality 13. Nástroje pro řízení kvality ve výrobě 14. Layout a nástroje pro jeho tvorbu

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 18 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Definovat základní vztahy mezi výrobou, výrobními faktory a produkční funkcí. Zná základy ekonomiky podniku.
Definovat základní vztahy mezi výrobou, výrobními faktory a produkční funkcí. Zná základy ekonomiky podniku.
Odborné dovednosti
Graficky znázornit schéma výroby
Graficky znázornit schéma výroby
Popsat ekonomické aspekty spojené s trhem výrobních faktorů a jejich využitím
Popsat ekonomické aspekty spojené s trhem výrobních faktorů a jejich využitím
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat výrobní systémy a jeho vazby na okolí, znát aspekty typologie výrobních procesů,
definovat výrobní systémy a jeho vazby na okolí, znát aspekty typologie výrobních procesů,
vysvětlit podstatu řízení výroby na jednotlivých stupních, vysvětlit plánování a organizaci výroby pro jednotlivé typy výrob, navrhnout využití logistických technologí ve výrobním procesu,
vysvětlit podstatu řízení výroby na jednotlivých stupních, vysvětlit plánování a organizaci výroby pro jednotlivé typy výrob, navrhnout využití logistických technologí ve výrobním procesu,
Odborné dovednosti
nakreslit výrobní systém a použije nástroje pro analýzu jeho okolí,
nakreslit výrobní systém a použije nástroje pro analýzu jeho okolí,
navrhnout uspořádání pracovišť,
navrhnout uspořádání pracovišť,
vysvětlit náplň řízení výroby pro jednotlivé úrovně managementu,
vysvětlit náplň řízení výroby pro jednotlivé úrovně managementu,
určit výrobní a logistické aspekty a toky pro jednotlivé typy výrob,
určit výrobní a logistické aspekty a toky pro jednotlivé typy výrob,
navrhnout využití logistických technologí ve výrobním procesu,
navrhnout využití logistických technologí ve výrobním procesu,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Přednášení
Přednášení
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Práce studentů ve dvojicích
Práce studentů ve dvojicích
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Doporučená literatura
  • Jurová M. Výrobní a logistické procesy v podnikání. Praha, 2016. ISBN 978-80-247-5717-9.
  • KEŘKOVSKÝ, Miloslav a VALSA Ondřej. Moderní přístupy k řízení výroby. 3., dopl. vyd.. C.H. Beck, 2012. ISBN 978-80-7179-319-9.
  • PANNEERSELVAM, R. Production and operations management. Prentice Hall of India Private Ltd, 2012. ISBN 81-203-4555-X.
  • Tomek G., Vávrová V. Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha, 2014. ISBN 978-80-247-4486-5.
  • Tomek, Gustav. Řízení výroby a nákupu. 1. vyd. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1479-0.
  • Yoo Min-Jung, Glardon, Rémy. Manufacturing Operations Management. World Scientific. ISBN 978-981-3108-79-0.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr