Vyučující
|
-
Valášek Pavel, doc. Ing. CSc. LL.M.
|
Obsah předmětu
|
Studenti budou seznámeni s následujícími tematickými bloky: 1. Potraviny a jejich základní charakteristiky a vlastnosti. 2. Co je potravinová bezpečnost základní pojmy 3. Metody posuzování potravinové bezpečnosti. 4. Základní legislativa v oblasti potravinové bezpečnosti. 5. Aktuální otázky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti státu. 6. Potravinová bezpečnost ve vztahu k bezpečnosti potravin výklad a vymezení pojmů. 7. Základní legislativa v oblasti bezpečnosti potravin. 8. Fyzikální chemické a biologické aspekty bezpečnosti potravin. 9. Prostředky a metody posuzování bezpečnosti potravin. 10. Přehled základních potravinářských výrob, I potraviny rostlinného původu. 11. Přehled základních potravinářských výrob, II potraviny živočišného původu. 12. Prostředky pro výrobu a distribuci potravin v nouzových situacích. 13. Výroba a distribuce potravin v nouzových situacích. 14. Kontrola potravin v nouzových situacích.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Individuální práce studentů
- Příprava na zápočet
- 2 hodiny za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 2 hodiny za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokladem pro úspěšní zvládnutí předmětu jsou znalosti z oboru Ochrana obyvatelstva na stupni Bc. |
Předpokladem pro úspěšní zvládnutí předmětu jsou znalosti z oboru Ochrana obyvatelstva na stupni Bc. |
Výsledky učení |
---|
orientovat v otázkách, spojených s potravinovou bezpečností |
orientovat v otázkách, spojených s potravinovou bezpečností |
osvojit si odpovídající poznatky v oblasti nouzového zásobování obyvatelstva potravinami při mimořádných událostech a krizových situacích |
osvojit si odpovídající poznatky v oblasti nouzového zásobování obyvatelstva potravinami při mimořádných událostech a krizových situacích |
seznámit se se základní legislativou v oblasti potravinové bezpečnosti |
seznámit se se základní legislativou v oblasti potravinové bezpečnosti |
rozlišit pojmy potravinová bezpečnost ve vztahu k bezpečnosti potravin |
rozlišit pojmy potravinová bezpečnost ve vztahu k bezpečnosti potravin |
získat přehled základních potravinářských výrob, I potraviny rostlinného původu |
získat přehled základních potravinářských výrob, I potraviny rostlinného původu |
assess crimes against the environment in the sense of Act No. 40/2009 Coll |
assess crimes against the environment in the sense of Act No. 40/2009 Coll |
acquire adequate knowledge in the field of emergency food supply to the population during emergencies and crisis situations |
acquire adequate knowledge in the field of emergency food supply to the population during emergencies and crisis situations |
familiarize themselves with the basic legislation in the field of food security |
familiarize themselves with the basic legislation in the field of food security |
distinguish the terms food security in relation to food safety |
distinguish the terms food security in relation to food safety |
get an overview of basic food products, including food of plant origin |
get an overview of basic food products, including food of plant origin |
Odborné dovednosti |
---|
aplikovat metody posuzování potravinové bezpečnosti |
aplikovat metody posuzování potravinové bezpečnosti |
posoudit aktuální otázky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti státu |
posoudit aktuální otázky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti státu |
pracovat se základní legislativou v oblasti bezpečnosti potravin |
pracovat se základní legislativou v oblasti bezpečnosti potravin |
používat rostředky a metody posuzování bezpečnosti potravin |
používat rostředky a metody posuzování bezpečnosti potravin |
apply food security assessment methods |
apply food security assessment methods |
assess current issues of food security and food self-sufficiency of the state |
assess current issues of food security and food self-sufficiency of the state |
work with basic legislation in the field of food safety |
work with basic legislation in the field of food safety |
use means and methods of food safety assessment |
use means and methods of food safety assessment |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Přednášení |
Přednášení |
Hodnotící metody |
---|
Ústní zkouška |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Známkou |
Známkou |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
FRANCIS, FREDERICK J. Encyclopedia of Food Science and Technology (2nd Edition).. London, 1999. ISBN 978-0-471-19285-5.
-
KUNA, Z. Demografický a potravinový problém světa. Praha, 2010. ISBN 978-80-7357--588.
-
KYZLINK, V. Principles of food preservation. Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1999. ISBN 0-444-98844-0.
-
LAVRENCE, G., LYONS, K., WALLINGTON, T. security, nutrition and sustainability. Earthscan. London, 2010. ISBN 9781849774499.
-
VALÁŠEK, P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Zlín, 2017. ISBN 978-80-7318-587-9.
-
ZEUTHEN, P., SORENSEN, B. Food Preservation Techniques. 2003. ISBN 978-1-85573-530-9.
|