Předmět: Potravinová bezpečnost

« Zpět
Název předmětu Potravinová bezpečnost
Kód předmětu LUEB/LCOPB
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Snopek Lukáš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Definice pojmů: potravinová bezpečnost, potravinová soběstačnost, kvalita potravin, potravina, míra zajištění potravinové bezpečnosti, mezinárodní instituce zabývající se problematikou potravinové bezpečnosti, kritická infrastruktura státu. Místo potravinové bezpečnosti země v bezpečnosti státu, determinanty potravinové bezpečnosti, systém zásobování obyvatelstva. Analýza míry zajištění potravinové bezpečnosti v ČR - silový index potravinové bezpečnosti, možné metody výpočtu potravinové bezpečnosti. Vymezení problémů spjatých s potravinovou bezpečností (globalizace, rozvojové země, udržitelný rozvoj, apod.) Aktuálnost problematiky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti v ČR (ukazatele potravinové soběstačnosti v ČR). Strategický rámec potravinové bezpečnosti z hlediska zásadních dokumentů ČR, institucionální rámec potravinové bezpečnosti. Trh potravin v ČR, problematika nabídky a poptávky potravin, cenová dostupnost kvalitních potravin, souvislost s potravinovou soběstačností a bezpečností. Hygienické standardy v oblasti potravinářství, systém řízení kvality, HACCP (problematika analýzy rizik v potravinářství). Stravování obyvatelstva v krizových situacích - nutriční a ekonomické aspekty, analýza rizik. Globalizace a integrace a jejich důsledky v zemědělské produkci. Globální a mezinárodní trh potravin a udržitelný rozvoj. Společná zemědělská politika - historický vývoj, protekcionismus v evropském zemědělství, jeho příčiny a důsledky.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Týmová práce
  • Domácí příprava na výuku - 30 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Bez předkpokladů.
Bez předkpokladů.
Výsledky učení
Student definuje potravinovou bezpečnost.
Student definuje potravinovou bezpečnost.
Student vysvětlí obsah pojmu potravinová bezpečnost.
Student vysvětlí obsah pojmu potravinová bezpečnost.
Student vysvětlí úlohu státu v oblasti zajištění potravinové bezpečnosti.
Student vysvětlí úlohu státu v oblasti zajištění potravinové bezpečnosti.
Student charakterizuje české zemědělství.
Student charakterizuje české zemědělství.
Student vysvětlí problematiku potravinové bezpečnosti v souvislosti s členstvím v EU.
Student vysvětlí problematiku potravinové bezpečnosti v souvislosti s členstvím v EU.
Odborné dovednosti
Stanovit potravinovou zásobu pro domácnost.
Stanovit potravinovou zásobu pro domácnost.
Zvolit možnou variantu zajištění potravinové soběstačnosti vybrané domácnosti.
Zvolit možnou variantu zajištění potravinové soběstačnosti vybrané domácnosti.
Plánovat zajištění potravinové bezpečnosti domácnosti.
Plánovat zajištění potravinové bezpečnosti domácnosti.
Zlepšit svůj přístup k plýtvání s potravinami.
Zlepšit svůj přístup k plýtvání s potravinami.
Spolupracovat na vypracování skupinového projektu v rámci předmětu potravinová bezpečnost.
Spolupracovat na vypracování skupinového projektu v rámci předmětu potravinová bezpečnost.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Týmová práce
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Týmová práce
Hodnotící metody
Didaktický test
Didaktický test
Zpracování prezentace
Zpracování prezentace
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Doporučená literatura
  • DOLEŽEL Martin a kol. Základy ochrany obyvatelstva. UP Olomouc, 2014. ISBN 978-80-244-4268-6.
  • KUNA, Z. Demografický a potravinový problém světa. Praha, 2010. ISBN 978-80-7357--588.
  • Lawrence,S. Work measurement and methods improvement. New York:Wiley, 2000. ISBN 0-471-370894.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr