|
Vyučující
|
|
|
|
Obsah předmětu
|
Definice pojmů: potravinová bezpečnost, potravinová soběstačnost, kvalita potravin, potravina, míra zajištění potravinové bezpečnosti, mezinárodní instituce zabývající se problematikou potravinové bezpečnosti, kritická infrastruktura státu. Místo potravinové bezpečnosti země v bezpečnosti státu, determinanty potravinové bezpečnosti, systém zásobování obyvatelstva. Analýza míry zajištění potravinové bezpečnosti v ČR - silový index potravinové bezpečnosti, možné metody výpočtu potravinové bezpečnosti. Vymezení problémů spjatých s potravinovou bezpečností (globalizace, rozvojové země, udržitelný rozvoj, apod.) Aktuálnost problematiky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti v ČR (ukazatele potravinové soběstačnosti v ČR). Strategický rámec potravinové bezpečnosti z hlediska zásadních dokumentů ČR, institucionální rámec potravinové bezpečnosti. Trh potravin v ČR, problematika nabídky a poptávky potravin, cenová dostupnost kvalitních potravin, souvislost s potravinovou soběstačností a bezpečností. Hygienické standardy v oblasti potravinářství, systém řízení kvality, HACCP (problematika analýzy rizik v potravinářství). Stravování obyvatelstva v krizových situacích - nutriční a ekonomické aspekty, analýza rizik. Globalizace a integrace a jejich důsledky v zemědělské produkci. Globální a mezinárodní trh potravin a udržitelný rozvoj. Společná zemědělská politika - historický vývoj, protekcionismus v evropském zemědělství, jeho příčiny a důsledky.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Týmová práce
- Domácí příprava na výuku
- 30 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Bez předkpokladů. |
| Bez předkpokladů. |
| Výsledky učení |
|---|
| Student definuje potravinovou bezpečnost. |
| Student definuje potravinovou bezpečnost. |
| Student vysvětlí obsah pojmu potravinová bezpečnost. |
| Student vysvětlí obsah pojmu potravinová bezpečnost. |
| Student vysvětlí úlohu státu v oblasti zajištění potravinové bezpečnosti. |
| Student vysvětlí úlohu státu v oblasti zajištění potravinové bezpečnosti. |
| Student charakterizuje české zemědělství. |
| Student charakterizuje české zemědělství. |
| Student vysvětlí problematiku potravinové bezpečnosti v souvislosti s členstvím v EU. |
| Student vysvětlí problematiku potravinové bezpečnosti v souvislosti s členstvím v EU. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Stanovit potravinovou zásobu pro domácnost. |
| Stanovit potravinovou zásobu pro domácnost. |
| Zvolit možnou variantu zajištění potravinové soběstačnosti vybrané domácnosti. |
| Zvolit možnou variantu zajištění potravinové soběstačnosti vybrané domácnosti. |
| Plánovat zajištění potravinové bezpečnosti domácnosti. |
| Plánovat zajištění potravinové bezpečnosti domácnosti. |
| Zlepšit svůj přístup k plýtvání s potravinami. |
| Zlepšit svůj přístup k plýtvání s potravinami. |
| Spolupracovat na vypracování skupinového projektu v rámci předmětu potravinová bezpečnost. |
| Spolupracovat na vypracování skupinového projektu v rámci předmětu potravinová bezpečnost. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Týmová práce |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Týmová práce |
| Hodnotící metody |
|---|
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Zpracování prezentace |
| Zpracování prezentace |
| Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
| Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
|
Doporučená literatura
|
-
DOLEŽEL Martin a kol. Základy ochrany obyvatelstva. UP Olomouc, 2014. ISBN 978-80-244-4268-6.
-
KUNA, Z. Demografický a potravinový problém světa. Praha, 2010. ISBN 978-80-7357--588.
-
Lawrence,S. Work measurement and methods improvement. New York:Wiley, 2000. ISBN 0-471-370894.
|