Předmět: Potravinová bezpečnost a nouzové zásobování

« Zpět
Název předmětu Potravinová bezpečnost a nouzové zásobování
Kód předmětu LUEB/L9CPB
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Valášek Pavel, doc. Ing. CSc. LL.M.
Obsah předmětu
Studenti budou seznámeni s následujícími tematickými bloky: 1. Potraviny a jejich základní charakteristiky a vlastnosti. 2. Co je potravinová bezpečnost základní pojmy 3. Metody posuzování potravinové bezpečnosti. 4. Základní legislativa v oblasti potravinové bezpečnosti. 5. Aktuální otázky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti státu. 6. Potravinová bezpečnost ve vztahu k bezpečnosti potravin výklad a vymezení pojmů. 7. Základní legislativa v oblasti bezpečnosti potravin. 8. Fyzikální chemické a biologické aspekty bezpečnosti potravin. 9. Prostředky a metody posuzování bezpečnosti potravin. 10. Přehled základních potravinářských výrob, I potraviny rostlinného původu. 11. Přehled základních potravinářských výrob, II potraviny živočišného původu. 12. Prostředky pro výrobu a distribuci potravin v nouzových situacích. 13. Výroba a distribuce potravin v nouzových situacích. 14. Kontrola potravin v nouzových situacích.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Individuální práce studentů
  • Domácí příprava na výuku - 2 hodiny za semestr
  • Příprava na zápočet - 2 hodiny za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokladem pro úspěšní zvládnutí předmětu jsou znalosti z oboru Ochrana obyvatelstva na stupni Bc.
Předpokladem pro úspěšní zvládnutí předmětu jsou znalosti z oboru Ochrana obyvatelstva na stupni Bc.
Výsledky učení
orientovat v otázkách, spojených s potravinovou bezpečností
orientovat v otázkách, spojených s potravinovou bezpečností
osvojit si odpovídající poznatky v oblasti nouzového zásobování obyvatelstva potravinami při mimořádných událostech a krizových situacích
osvojit si odpovídající poznatky v oblasti nouzového zásobování obyvatelstva potravinami při mimořádných událostech a krizových situacích
seznámit se se základní legislativou v oblasti potravinové bezpečnosti
seznámit se se základní legislativou v oblasti potravinové bezpečnosti
rozlišit pojmy potravinová bezpečnost ve vztahu k bezpečnosti potravin
rozlišit pojmy potravinová bezpečnost ve vztahu k bezpečnosti potravin
získat přehled základních potravinářských výrob, I potraviny rostlinného původu
získat přehled základních potravinářských výrob, I potraviny rostlinného původu
assess crimes against the environment in the sense of Act No. 40/2009 Coll
assess crimes against the environment in the sense of Act No. 40/2009 Coll
acquire adequate knowledge in the field of emergency food supply to the population during emergencies and crisis situations
acquire adequate knowledge in the field of emergency food supply to the population during emergencies and crisis situations
familiarize themselves with the basic legislation in the field of food security
familiarize themselves with the basic legislation in the field of food security
distinguish the terms food security in relation to food safety
distinguish the terms food security in relation to food safety
get an overview of basic food products, including food of plant origin
get an overview of basic food products, including food of plant origin
Odborné dovednosti
aplikovat metody posuzování potravinové bezpečnosti
aplikovat metody posuzování potravinové bezpečnosti
posoudit aktuální otázky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti státu
posoudit aktuální otázky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti státu
pracovat se základní legislativou v oblasti bezpečnosti potravin
pracovat se základní legislativou v oblasti bezpečnosti potravin
používat rostředky a metody posuzování bezpečnosti potravin
používat rostředky a metody posuzování bezpečnosti potravin
apply food security assessment methods
apply food security assessment methods
assess current issues of food security and food self-sufficiency of the state
assess current issues of food security and food self-sufficiency of the state
work with basic legislation in the field of food safety
work with basic legislation in the field of food safety
use means and methods of food safety assessment
use means and methods of food safety assessment
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Písemná zkouška
Známkou
Písemná zkouška
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • FRANCIS, FREDERICK J. Encyclopedia of Food Science and Technology (2nd Edition).. London, 1999. ISBN 978-0-471-19285-5.
  • KUNA, Z. Demografický a potravinový problém světa. Praha, 2010. ISBN 978-80-7357--588.
  • KYZLINK, V. Principles of food preservation. Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1999. ISBN 0-444-98844-0.
  • LAVRENCE, G., LYONS, K., WALLINGTON, T. security, nutrition and sustainability. Earthscan. London, 2010. ISBN 9781849774499.
  • VALÁŠEK, P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Zlín, 2017. ISBN 978-80-7318-587-9.
  • ZEUTHEN, P., SORENSEN, B. Food Preservation Techniques. 2003. ISBN 978-1-85573-530-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr