Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Definice pojmů: potravinová bezpečnost, potravinová soběstačnost, kvalita potravin, potravina, míra zajištění potravinové bezpečnosti, mezinárodní instituce zabývající se problematikou potravinové bezpečnosti, kritická infrastruktura státu. Místo potravinové bezpečnosti země v bezpečnosti státu, determinanty potravinové bezpečnosti, systém zásobování obyvatelstva. Analýza míry zajištění potravinové bezpečnosti v ČR - silový index potravinové bezpečnosti, možné metody výpočtu potravinové bezpečnosti. Vymezení problémů spjatých s potravinovou bezpečností (globalizace, rozvojové země, udržitelný rozvoj, apod.) Aktuálnost problematiky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti v ČR (ukazatele potravinové soběstačnosti v ČR). Strategický rámec potravinové bezpečnosti z hlediska zásadních dokumentů ČR, institucionální rámec potravinové bezpečnosti. Trh potravin v ČR, problematika nabídky a poptávky potravin, cenová dostupnost kvalitních potravin, souvislost s potravinovou soběstačností a bezpečností. Hygienické standardy v oblasti potravinářství, systém řízení kvality, HACCP (problematika analýzy rizik v potravinářství). Stravování obyvatelstva v krizových situacích - nutriční a ekonomické aspekty, analýza rizik. Globalizace a integrace a jejich důsledky v zemědělské produkci. Globální a mezinárodní trh potravin a udržitelný rozvoj. Společná zemědělská politika - historický vývoj, protekcionismus v evropském zemědělství, jeho příčiny a důsledky.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Týmová práce
- Účast na výuce
- 30 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Bez předkpokladů. |
Bez předkpokladů. |
Výsledky učení |
---|
Student definuje potravinovou bezpečnost. |
Student definuje potravinovou bezpečnost. |
Student vysvětlí obsah pojmu potravinová bezpečnost. |
Student vysvětlí obsah pojmu potravinová bezpečnost. |
Student vysvětlí úlohu státu v oblasti zajištění potravinové bezpečnosti. |
Student vysvětlí úlohu státu v oblasti zajištění potravinové bezpečnosti. |
Student charakterizuje české zemědělství. |
Student charakterizuje české zemědělství. |
Student vysvětlí problematiku potravinové bezpečnosti v souvislosti s členstvím v EU. |
Student vysvětlí problematiku potravinové bezpečnosti v souvislosti s členstvím v EU. |
Odborné dovednosti |
---|
Stanovit potravinovou zásobu pro domácnost. |
Stanovit potravinovou zásobu pro domácnost. |
Zvolit možnou variantu zajištění potravinové soběstačnosti vybrané domácnosti. |
Zvolit možnou variantu zajištění potravinové soběstačnosti vybrané domácnosti. |
Plánovat zajištění potravinové bezpečnosti domácnosti. |
Plánovat zajištění potravinové bezpečnosti domácnosti. |
Zlepšit svůj přístup k plýtvání s potravinami. |
Zlepšit svůj přístup k plýtvání s potravinami. |
Spolupracovat na vypracování skupinového projektu v rámci předmětu potravinová bezpečnost. |
Spolupracovat na vypracování skupinového projektu v rámci předmětu potravinová bezpečnost. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Týmová práce |
Týmová práce |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Hodnotící metody |
---|
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
Zpracování prezentace |
Zpracování prezentace |
Didaktický test |
Didaktický test |
Doporučená literatura
|
-
DOLEŽEL Martin a kol. Základy ochrany obyvatelstva. UP Olomouc, 2014. ISBN 978-80-244-4268-6.
-
KUNA, Z. Demografický a potravinový problém světa. Praha, 2010. ISBN 978-80-7357--588.
-
Lawrence,S. Work measurement and methods improvement. New York:Wiley, 2000. ISBN 0-471-370894.
|