Předmět: Udržitelnost přírodních zdrojů

« Zpět
Název předmětu Udržitelnost přírodních zdrojů
Kód předmětu LUEB/1UPZ
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Snopek Lukáš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Úvod do udržitelnosti přírodních zdrojů - Nové trendy a přístupy v udržitelnosti přírodních zdrojů - Perspektivy a výzvy udržitelných přírodních zdrojů - Management pro udržitelné přírodní zdroje - Podnikání a udržitelný rozvoj v průmyslu využívající přírodní zdroje - Vyčerpatelnost zdrojů, zdroje obnovitelné a neobnovitelné, vzorce čerpání - Energie, energetické suroviny, aspekty využívání "obnovitelných" zdrojů energie - Udržitelné zemědělsko-potravinářské hodnotové řetězce a biohospodářství, řízení zemědělského a potravinářského řetězce - Nové trendy a přístupy v udržitelnosti potravinových zdrojů, plýtvání potravinami - současná situace a budoucí příležitosti - Udržitelnost lesního hospodářství - Základní principy zelené chemie - Stručný nástin trendů v nových technologiích chemického průmyslu. Inovace, intenzifikace, modulární technologie, nové typy průmyslových reaktorů. Nové materiály. Nanoreaktory. F3 Factory. - Politické aspekty nerovnoměrného rozmístění a čerpání přírodních zdrojů, scénáře budoucího vývoje, národní a mezinárodní certifikace, legislativa

Studijní aktivity a metody výuky
  • Domácí příprava na výuku - 40 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 10 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 39 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 20 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Přehled o udržitelnosti obecně.
Přehled o udržitelnosti obecně.
Charakterizovat základní principy udržitelnosti.
Charakterizovat základní principy udržitelnosti.
Charakterizovat přírodní zdroje.
Charakterizovat přírodní zdroje.
Odborné dovednosti
Aplikovat základní vědecké metody.
Aplikovat základní vědecké metody.
Kooperovat a aplikovat poznatky v týmu.
Kooperovat a aplikovat poznatky v týmu.
Kategorizovat, analyzovat a interpretovat základní poznatky z udržitelnosti přírodních zdrojů.
Kategorizovat, analyzovat a interpretovat základní poznatky z udržitelnosti přírodních zdrojů.
Výsledky učení
Odborné znalosti
Definovat metody udržitelnosti přírodních zdrojů.
Definovat metody udržitelnosti přírodních zdrojů.
Orientovat se v dané oblasti udržitelnosti.
Orientovat se v dané oblasti udržitelnosti.
Orientovat se v managementu pro udržitelné přírodní zdroje.
Orientovat se v managementu pro udržitelné přírodní zdroje.
Definovat vyčerpatelnost zdrojů, zdroje obnovitelné a neobnovitelné, vzorce čerpání.
Definovat vyčerpatelnost zdrojů, zdroje obnovitelné a neobnovitelné, vzorce čerpání.
Odborné dovednosti
Řídit perspektivy a výzvy udržitelných přírodních zdrojů.
Řídit perspektivy a výzvy udržitelných přírodních zdrojů.
Plánovat udržitelné zemědělsko-potravinářské hodnotové řetězce a biohospodářství, řízení zemědělského a potravinářského řetězce.
Plánovat udržitelné zemědělsko-potravinářské hodnotové řetězce a biohospodářství, řízení zemědělského a potravinářského řetězce.
Spolupracovat při udržitelnost lesního hospodářství.
Spolupracovat při udržitelnost lesního hospodářství.
Zlepšovat politické aspekty nerovnoměrného rozmístění a čerpání přírodních zdrojů, scénáře budoucího vývoje, národní a mezinárodní certifikace, legislativa.
Zlepšovat politické aspekty nerovnoměrného rozmístění a čerpání přírodních zdrojů, scénáře budoucího vývoje, národní a mezinárodní certifikace, legislativa.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Týmová práce
Týmová práce
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Analýza prezentace studenta
Analýza prezentace studenta
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Doporučená literatura
  • DE LARA, M., DOYEN, L. Sustainable management of natural resources: mathematical models and methods. Springer Science & Business Media. 2008.
  • DELCHET-COCHET, K. Circular Economy: From Waste Reduction to Value Creation. 2020.
  • JIMÉNEZ-GONZÁLES, C.; CONSTABLE, D. J. C. Green Chemistry and Engineering: A Practical Design Approach. New Jersey, 2011. ISBN 978-0-470-17087-8.
  • LYNCH, D. R. Sustainable natural resource management: For scientists and engineers. Cambridge University Press. 2009.
  • NAEEM, S., LIPTON, S., VAN HUYSEN, T. Sustainable Food Production: An Earth Institute Sustainability Primer. Columbia University Press, 2021. ISBN 978-0231189651.
  • REZA, M. I. H., ABDULLAH, S. A. Regional Index of Ecological Integrity: A need for sustainable management of natural resources. Ecological indicator. 2011.
  • SONG, M., FISHER, R., KWOH, Y. Technological challenges of green innovation and sustainable resource management with large scale data. Technological Forecasting and Social Change. 2019.
  • WALTHER, J. V. Earth's natural resources. Jones & Bartlett Publishers. 2014.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr