Předmět: English in Food Technology

« Zpět
Název předmětu English in Food Technology
Kód předmětu CJV/TE8AP
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Orsavová Jana, Mgr. Ph.D.
  • Vidomusová Hana, Mgr.
Obsah předmětu
1. Základní gramatické struktury 2. Struktura odborných textů 3. Specifika prezentace v angličtině 4. Čokoláda - historie, výroba, fair trade 5. Čaj - historie, druhy, zpracování 6. Káva - výroba, kofein a jeho působení v těle 7. Výroba alkoholických a nealkoholických nápojů 8. Med a jeho výroba 9. Biomolekuly 10. Strava a její vliv na životní prostředí 11. Nové trendy v gastronomii 12. Cukr a jeho vliv 13. Zpracování a principy úchovy ovoce a zeleniny 14. Prezentace vlastní odborné práce

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování, Týmová práce, Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích, Řešení situačních problematik - učení se v situacích, E-learning
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 32 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
identifikovat specifika technického jazyka
identifikovat specifika technického jazyka
aplikovat slovní zásobu specifickou pro daný obor na odpovídající jazykové úrovni
aplikovat slovní zásobu specifickou pro daný obor na odpovídající jazykové úrovni
aplikovat formální členění odborné prezentace
aplikovat formální členění odborné prezentace
aplikovat formální členění pro shrnutí odborného textu
aplikovat formální členění pro shrnutí odborného textu
identifikovat věrohodnost literárních zdrojů
identifikovat věrohodnost literárních zdrojů
Odborné dovednosti
napsat srozumitelné podrobné texty na velké množství témat, předat informace, obhajovat názor
napsat srozumitelné podrobné texty na velké množství témat, předat informace, obhajovat názor
umět rozlišit a použít vhodný registr v rámci své studijní specializace
umět rozlišit a použít vhodný registr v rámci své studijní specializace
umět analyzovat obsah odborného textu v rámci své studijní specializace
umět analyzovat obsah odborného textu v rámci své studijní specializace
zvládat řečové dovednosti čtení, psaní, poslech a mluvení na jazykové úrovni B2 podle SERRJ 2020
zvládat řečové dovednosti čtení, psaní, poslech a mluvení na jazykové úrovni B2 podle SERRJ 2020
umět vyjádřit základní znalosti z oboru podle zapsaného studijního programu v anglickém jazyce
umět vyjádřit základní znalosti z oboru podle zapsaného studijního programu v anglickém jazyce
Doporučená literatura
  • Vlastní e-learningové materiály. .
  • Brieger, Nick. Technical English : vocabulary and grammar. 1st pub. Oxford : Summertown Publishing, 2002. ISBN 1-902741-76-5.
  • Glendinning, E.H., Lansford, L, Pohl, A. Oxford English for Careers: Technology for Engineering & Applied Sciences. 2013. ISBN 9780194569712.
  • Powell, M. Dynamic Presentations. Cambridge, 2010. ISBN 9780521150040.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr