Lecturer(s)
|
|
Course content
|
Seminars - Basic metabolic relationships. Malnutrition. Nutrition team and tiered nutritional care. Diet system - 1 hour. - Decision algorithms for the type of nutrition. Macronutrients, micronutrients - 1 hour. - Enteral nutrition. Parenteral nutrition - 1 hour. - Laboratory diagnostics of malnutrition and monitoring of artificial nutrition - 1 hour. - Special nutrition according to the underlying disease (diabetes mellitus, hepatobiliary pathology) - 1 hour. - Special nutrition according to the underlying disease (kidney failure, heart failure, lung pathology) - 1 hour. - Special nutrition according to the basic field (surgery, traumatology, intensive care) - 1 hour. - Special nutrition according to the basic field (internal medicine, neurology, oncology). Influence of nutrition on wounds, pressure ulcers - 1 hour.
|
Learning activities and teaching methods
|
Monologic (Exposition, lecture, briefing), Dialogic (Discussion, conversation, brainstorming), Methods for working with texts (Textbook, book)
- Participation in classes
- 7 hours per semester
- Home preparation for classes
- 25 hours per semester
- Preparation for course credit
- 28 hours per semester
|
learning outcomes |
---|
Knowledge |
---|
use knowledge of nutritional diagnostics |
use knowledge of nutritional diagnostics |
clarify the principles of rational nutrition |
clarify the principles of rational nutrition |
explain nutritional interventions for selected diseases |
explain nutritional interventions for selected diseases |
clarify the main principles of individual diets |
clarify the main principles of individual diets |
propose nursing interventions in the field of artificial nutrition |
propose nursing interventions in the field of artificial nutrition |
Skills |
---|
educate patients in the field of nutrition |
educate patients in the field of nutrition |
distinguish basic macronutrients and micronutrients |
distinguish basic macronutrients and micronutrients |
distinguish basic vitamins and minerals |
distinguish basic vitamins and minerals |
create a rational menu |
create a rational menu |
explain the benefits of breastfeeding |
explain the benefits of breastfeeding |
teaching methods |
---|
Knowledge |
---|
Dialogic (Discussion, conversation, brainstorming) |
Dialogic (Discussion, conversation, brainstorming) |
Monologic (Exposition, lecture, briefing) |
Methods for working with texts (Textbook, book) |
Methods for working with texts (Textbook, book) |
Monologic (Exposition, lecture, briefing) |
assessment methods |
---|
Analysis of the student's performance |
Analysis of the student's performance |
Recommended literature
|
-
FOUROVÁ, K. Jediná kniha o výživě, kterou potřebujete. Praha: Esence, 2020.
-
Grofová, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
-
HAINAR, V. Základy klinické obezitologie. 2. přepracované vydání. Praha: Grada, 2011.
-
HERDMAN, T. H., KAMITSURU, S. NANDA-I. Ošetřovatelské diagnózy: definice a klasifikace 2018-2020. 11. vydání.. Praha: Grada, 2020.
-
HOLEČEK, M. Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada Publishing, 2005.
-
ILÍKOVÁ, O a kol. Zdravá výživa malých dětí. Praha: Portál, 2005.
-
JOHN, S. a J. J. ARULMANI. Essentials of Nutrition and Dietetics for Nursing. New Delhi: BI Publications Pvt Ltd, 2007.
-
KUDLOVÁ, E. a A. MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada Publishing, 2005.
-
KUDLOVÁ, P. Ošetřovatelství v diabetologii. Praha: Grada Publishing, 2015.
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 2. přepracované vydání. Praha: Portál, 2011.
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Portál, 2004.
-
NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1150-8.
-
PIŤHA, J.; POLEDNE, R. Zdravá výživa pro každý den. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
-
ROUBÍK, L. a kol. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha Erasport, s.r.o. 2018.
-
ROUBÍK, L. a M. ŠINDELÁŘ. Moderní hubnutí. Praha Erasport, s.r.o. 2024.
-
Sabersky, Annette. Zdravá výživa pro těhotné a kojící matky. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2740-0.
-
Společnost pro výživu. Výživa a potraviny. E-časopisy.
-
SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008.
-
SZYTÁNYI, P., TĚŠÍNSKÝ, P. a kol. Současné trendy v klinické výživě a intenzivní metabolické péči. Praha: IPVZ, 2013.
-
VYZULA, R. Výživa při onkologickém onemocnění. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-120-3.
-
ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada, 2002.
|