Course: Trends in Technology of Plant Foods

« Back
Course title Trends in Technology of Plant Foods
Course code TUTP/TWPT4
Organizational form of instruction no contact
Level of course Doctoral
Year of study not specified
Semester Winter and summer
Number of ECTS credits 0
Language of instruction Czech, English
Status of course unspecified
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Lecturer(s)
  • Golián Jozef, prof. Dr. Ing.
  • Burešová Iva, doc. RNDr. Ph.D.
  • Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
Course content
- The characteristics of food ingredients and foods of plant origin. - Quality evaluation methods of ingredients, semi-products and products. - Chemical, biochemical and biological changes occuring during food production. - Storing of ingredients, semi-products and food of plant origin. - Physical changes occuring in ingredients, semi-products and foods of plant origin. - Microbiology of ingredients and foods of plant origin. - Chemical hazards concernign foods of plant origin. - Additives and their functional characteristics used in food production. - Functional and novel foods.

Learning activities and teaching methods
Methods for working with texts (Textbook, book), Individual work of students
  • Preparation for examination - 50 hours per semester
prerequisite
Knowledge
Finished studies focused on food technology or science.
Finished studies focused on food technology or science.
learning outcomes
Současný stav problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci.
Současný stav problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci.
Předchozí výzkum v oblasti, na kterou se zaměřuje disertační práce.
Předchozí výzkum v oblasti, na kterou se zaměřuje disertační práce.
Výzkumné problémy, které se v současné době řeší a souvisí s tématem disertační práce.
Výzkumné problémy, které se v současné době řeší a souvisí s tématem disertační práce.
Silné stránky tématu disertační práce (přínosy, očekávání plynoucí z výzkumu).
Silné stránky tématu disertační práce (přínosy, očekávání plynoucí z výzkumu).
Slabé stránky tématu disertační práce (problémy, které se mohou při výzkumu objevit).
Slabé stránky tématu disertační práce (problémy, které se mohou při výzkumu objevit).
Skills
Prohledat dostupné informační zdroje.
Prohledat dostupné informační zdroje.
Vybrat a utřídit relevantní literaturu k danému tématu.
Vybrat a utřídit relevantní literaturu k danému tématu.
Zpracovat literární rešerši na téma disertační práce.
Zpracovat literární rešerši na téma disertační práce.
Vysvětlit problematiku, na kterou se v disertační práci zaměřuje.
Vysvětlit problematiku, na kterou se v disertační práci zaměřuje.
Zodpovědět otázky týkající se problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci.
Zodpovědět otázky týkající se problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci.
teaching methods
Knowledge
Methods for working with texts (Textbook, book)
Individual work of students
Individual work of students
Methods for working with texts (Textbook, book)
Individual work of students
Individual work of students
Skills
Individual work of students
Individual work of students
Practice exercises
Practice exercises
assessment methods
Knowledge
Composite examination (Written part + oral part)
Composite examination (Written part + oral part)
Conversation
Conversation
Text analysis
Text analysis
Background research
Background research
Conversation
Conversation
Preparation of a presentation
Preparation of a presentation
Recommended literature
  • BUREŠOVÁ, I., LORENCOVÁ, E. Výroba potravin rostlinného původu - Zpracování obilovin.. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-278-7.
  • FÖSTE, M., VERHEYEN, C., JEKLE, M., BECKER, T. Fibres of milling and fruit processing by-products in gluten-free bread making: A review of hydration properties, dough formation and quality-improving strategies..
  • Kadlec, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester