Course: Services Techniques

« Back
Course title Services Techniques
Course code TUACHP/TP1TO
Organizational form of instruction Lecture + Lesson
Level of course Bachelor
Year of study not specified
Semester Winter
Number of ECTS credits 3
Language of instruction Czech
Status of course unspecified
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Lecturer(s)
  • Velichová Helena, Ing. Ph.D.
Course content
1. History of catering. 2. Social education. 3. Equipment of the service department I. 4. Equipment of the service department II. 5. Serving technice rules. 6. Serving styles. 7. Restaurant service. 8. Gastronomic rules. 9. Festive banquets. 10. Social meetings I. 11. Social meetings II. 12. Non-alcoholic beverages. 13. Alcoholic beverages, cocktails I. 14. Alcoholic beverages, cocktails II.

Learning activities and teaching methods
Monologic (Exposition, lecture, briefing), Practice exercises, Teamwork
  • Participation in classes - 42 hours per semester
  • Preparation for course credit - 18 hours per semester
learning outcomes
Knowledge
Popsat inventář na úseku obsluhy
Popsat inventář na úseku obsluhy
Definovat způsoby a systémy obsluhy
Definovat způsoby a systémy obsluhy
Vysvětlit gastronomická pravidla
Vysvětlit gastronomická pravidla
Popsat náležitosti jídelního lístku
Popsat náležitosti jídelního lístku
Uvést postup při sestavování menu
Uvést postup při sestavování menu
Skills
Navrhnout a sestavit slavnostní menu dle příležitosti
Navrhnout a sestavit slavnostní menu dle příležitosti
Připravit slavnostní tabuli na vybrané téma (např. křtiny, promoce, svatba)
Připravit slavnostní tabuli na vybrané téma (např. křtiny, promoce, svatba)
Uplatnit zásady společenského styku ve společnosti
Uplatnit zásady společenského styku ve společnosti
teaching methods
Knowledge
Monologic (Exposition, lecture, briefing)
Monologic (Exposition, lecture, briefing)
Dialogic (Discussion, conversation, brainstorming)
Dialogic (Discussion, conversation, brainstorming)
Skills
Practice exercises
Practice exercises
Teamwork
Teamwork
assessment methods
Knowledge
Didactic test
Didactic test
Recommended literature
  • GULLOVÁ, S., MÜLLEROVÁ, F., ŠRONĚK, I. Společenská etiketa, obchodní a diplomatický protokol, 1. vyd.. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-33-X.
  • HRBKOVÁ, Z. Nové stolničení v kostce, 1. vyd.. Úvaly: Ratio, 2012. ISBN 80-86351-12-2.
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.
  • ŠPAČEK, L. Nová velká kniha etikety, 2. vyd.. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1954-5.
  • VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Gaudeamus, 1999. ISBN 80-7041-579-7.


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester