Lecturer(s)
|
-
Velichová Helena, Ing. Ph.D.
|
Course content
|
1. History of catering. 2. Social education. 3. Equipment of the service department I. 4. Equipment of the service department II. 5. Serving technice rules. 6. Serving styles. 7. Restaurant service. 8. Gastronomic rules. 9. Festive banquets. 10. Social meetings I. 11. Social meetings II. 12. Non-alcoholic beverages. 13. Alcoholic beverages, cocktails I. 14. Alcoholic beverages, cocktails II.
|
Learning activities and teaching methods
|
Monologic (Exposition, lecture, briefing), Practice exercises, Teamwork
- Participation in classes
- 42 hours per semester
- Preparation for course credit
- 18 hours per semester
|
learning outcomes |
---|
Knowledge |
---|
Popsat inventář na úseku obsluhy |
Popsat inventář na úseku obsluhy |
Definovat způsoby a systémy obsluhy |
Definovat způsoby a systémy obsluhy |
Vysvětlit gastronomická pravidla |
Vysvětlit gastronomická pravidla |
Popsat náležitosti jídelního lístku |
Popsat náležitosti jídelního lístku |
Uvést postup při sestavování menu |
Uvést postup při sestavování menu |
Skills |
---|
Navrhnout a sestavit slavnostní menu dle příležitosti |
Navrhnout a sestavit slavnostní menu dle příležitosti |
Připravit slavnostní tabuli na vybrané téma (např. křtiny, promoce, svatba) |
Připravit slavnostní tabuli na vybrané téma (např. křtiny, promoce, svatba) |
Uplatnit zásady společenského styku ve společnosti |
Uplatnit zásady společenského styku ve společnosti |
teaching methods |
---|
Knowledge |
---|
Monologic (Exposition, lecture, briefing) |
Monologic (Exposition, lecture, briefing) |
Dialogic (Discussion, conversation, brainstorming) |
Dialogic (Discussion, conversation, brainstorming) |
Skills |
---|
Practice exercises |
Practice exercises |
Teamwork |
Teamwork |
assessment methods |
---|
Knowledge |
---|
Didactic test |
Didactic test |
Recommended literature
|
-
GULLOVÁ, S., MÜLLEROVÁ, F., ŠRONĚK, I. Společenská etiketa, obchodní a diplomatický protokol, 1. vyd.. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-33-X.
-
HRBKOVÁ, Z. Nové stolničení v kostce, 1. vyd.. Úvaly: Ratio, 2012. ISBN 80-86351-12-2.
-
SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.
-
ŠPAČEK, L. Nová velká kniha etikety, 2. vyd.. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1954-5.
-
VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Gaudeamus, 1999. ISBN 80-7041-579-7.
|