Předmět: Industrial Design 3

» Seznam fakult » FMK » KAPD
Název předmětu Industrial Design 3
Kód předmětu KAPD/XAD3
Organizační forma výuky Ateliér
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 10
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Surman Martin, doc. MgA. ArtD.
  • Puchta Ondřej, MgA. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata projektů ve třetím semestru jsou vybírána tak, aby se student seznámil se specifickými problémy designérské tvorby a pochopil systém procesu navrhování. Přímý dialog pedagoga a studenta umožňuje analyzovat zadané téma po všech stránkách a vede studenta k poznání, že design není jen dokonalá forma, ale i hledání nových funkcí a souvislostí.

Studijní aktivity a metody výuky
Grafické a výtvarné činnosti
  • Domácí příprava na výuku - 202 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 48 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Využití základní znalosti ergonomie pro tvorbu designérského projektu.
Využití základní znalosti ergonomie pro tvorbu designérského projektu.
Výsledky učení
Student používá získané znalosti pro komplexní řešení designérských projektů.
Student používá získané znalosti pro komplexní řešení designérských projektů.
Popsat metodiku designérské práce
Popsat metodiku designérské práce
Zdůvodnit zvolené výrobní technologie a materiály
Zdůvodnit zvolené výrobní technologie a materiály
Vyjmenovat postupy tvorby 2d a 3d dat návrhu
Vyjmenovat postupy tvorby 2d a 3d dat návrhu
Vysvětlit komplexní aspekty designérského návrhu (např. ergonomické, ekonomické, environmentální, etické a sociálně společenské aspekty)
Vysvětlit komplexní aspekty designérského návrhu (např. ergonomické, ekonomické, environmentální, etické a sociálně společenské aspekty)
Vyjmenovat základní pravidla přípravy výrobní dokumentace
Vyjmenovat základní pravidla přípravy výrobní dokumentace
Odborné dovednosti
Definovat cíle designérského projektu
Definovat cíle designérského projektu
Analyzovat aktuální stav řešené problematiky
Analyzovat aktuální stav řešené problematiky
Navrhnout variantní řešení a zvolit finální variantu
Navrhnout variantní řešení a zvolit finální variantu
Realizovat a prezentovat designérský návrh
Realizovat a prezentovat designérský návrh
Popsat přínosy navrhovaného řešení
Popsat přínosy navrhovaného řešení
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Grafické a výtvarné činnosti
Grafické a výtvarné činnosti
Hodnotící metody
Rozbor díla tvůrčího charakteru (hudební, výtvarné, literární)
Rozbor díla tvůrčího charakteru (hudební, výtvarné, literární)
Doporučená literatura
  • Designing the 21st century = Design des 21. Jahrhunderts = Le design du 21e siecle. Köln : Taschen, 2005. ISBN 3-8228-4802-6.
  • Form, Form verlag.
  • Bauman, Z. Tekutá modernita. Praha : Mladá fronta, 2002. ISBN 80-200-1076-9.
  • Burandt, U. Ergonometrie fur forma design und entwicklung. Koln : O.Schmidt, 1978. ISBN 3504 53002 2.
  • Dreyfuss, Henry. The measure of man : human factors in design. New York : Whitney Library of Design, 1960.
  • Fiell Charlotte, Fiell Peter. Modern Chairs. Koln, 2002. ISBN 382282027X.
  • Norman, Donald A. The design of everyday things. New York, 2013. ISBN 978-0-465-05065-9.
  • Norman, Donald A. The design of future things. New York : BasicBooks, 2007. ISBN 978-0-465-00228-3.
  • Reis, Dalcacio. Product Design in the Sustainable Area. Koln, 2010. ISBN 978-3-8365-2093-5.
  • Sparkeová, P. Století designu. Praha : Slovart, 1999. ISBN 80-7209-142-5.
  • Woodham, Jonathan M. Twentieth-century design. Oxford ; new York : Oxford University Press, 1997. ISBN 978-0-19-284204-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr