Předmět: Rozvoj pracovních dovedností

» Seznam fakult » FHS » USP
Název předmětu Rozvoj pracovních dovedností
Kód předmětu USP/Z6RP
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Božik Roman, PhDr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Metody a formy práce založené na žákovské spolupráci. - Prezentace vlastních postupů a výrobků. - Zpracování informací a uplatnění znalostí i dovedností z ostatních předmětů. - Projektové dny, týdny (exkurze). - Enviromentální výchova v pracovních činnostech. - Mediální výchova. - Vlastnosti materiálu (přírodniny, modelovací hmota, papír a karton, textil, drát, fólie aj.). - Pracovní pomůcky a nástroje - funkce a využití. - Jednoduché pracovní operace a postupy, organizace práce. - Lidové zvyky, tradice, řemesla. - Pěstitelské pokusy a pozorování. - Stolování, sestavení jídelníčku. - Základy šití (stehy), textilní materiály. - Zásady hygieny a bezpečnosti práce.

Studijní aktivity a metody výuky
Pracovní činnosti (dílny), Aktivizující (simulace, hry, dramatizace), Praktické procvičování
  • Semestrální práce - 32 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
vyjmenovat vývojová specifika dětí mladšího školního věku
vyjmenovat vývojová specifika dětí mladšího školního věku
definovat základní pedagogické pojmy a kategorie
definovat základní pedagogické pojmy a kategorie
charakterizovat zpětnou vazbu
charakterizovat zpětnou vazbu
Odborné dovednosti
aplikovat vědomosti o vývoji dítěte při stanovení požadavků na žáka
aplikovat vědomosti o vývoji dítěte při stanovení požadavků na žáka
argumentovat vhodnost zvolených výukových metod
argumentovat vhodnost zvolených výukových metod
navrhnout přípravu na vyučovací jednotku
navrhnout přípravu na vyučovací jednotku
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat jednoduché pracovní nástroje, jejich funkce a použití
popsat jednoduché pracovní nástroje, jejich funkce a použití
vyjmenovat lidové zvyky, tradice a řemesla
vyjmenovat lidové zvyky, tradice a řemesla
popsat základní vlastnosti různých materiálů
popsat základní vlastnosti různých materiálů
popsat základy stolování
popsat základy stolování
popsat šicí stehy
popsat šicí stehy
Odborné dovednosti
využívat jednoduché pracovní postupy a operace
využívat jednoduché pracovní postupy a operace
aplikovat zásady hygieny a bezpečnosti práce
aplikovat zásady hygieny a bezpečnosti práce
sestavit vhodný jídelníček
sestavit vhodný jídelníček
aplikovat jednoduché pěstitelské metody
aplikovat jednoduché pěstitelské metody
vytvořit manuál k danému pracovnímu postupu
vytvořit manuál k danému pracovnímu postupu
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
Aktivizující (simulace, hry, dramatizace)
Aktivizující (simulace, hry, dramatizace)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza edukačního materiálu
Analýza edukačního materiálu
Analýza prezentace studenta
Analýza prezentace studenta
Doporučená literatura
  • Bean, R. Jak rozvíjet tvořivost dítěte. Praha: Portál, 1995.
  • Honzíková, J. Lidové tradice v pracovní výchově. Plzeň: Krajské centrum vzdělávání a Jazyková škola, 2005.
  • Honzíková, J. Nonverbální tvořivost v technické výchově. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2008.
  • Honzíková, J. Pracovní výchova s didaktikou. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského, 2015.
  • Nádvorníková, H. Rozvíjíme vnímání a tvořivost dětí: dítě a jeho psychika-poznávací schopnosti a funkce. Praha: Raabe, 2014.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr