Předmět: Teorie a koncepty v cestovním ruchu

» Seznam fakult » FAM » MUPE
Název předmětu Teorie a koncepty v cestovním ruchu
Kód předmětu MUPE/4TKCR
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Tučková Zuzana, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Aktuální problémy cestovního ruchu Podnikatelským teorie a postupy v řízení cestovního ruchu a hotelnictví Environmentální trendy, sociální a ekonomické dopady cestovního ruchu Koncepty, formulace politik plánování a rozvoj cestovního ruchu Aktuální trendy v oblasti cestovního ruchu a hotelnictví. Informační technologie a jejich vliv na inteligentní rozvoj cestovního ruchu. Velké (big) a otevřené (open) údaje v cestovním ruchu.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výsledky učení
Odborné znalosti
Porozumění současným výzvám a problémům cestovního ruchu, jako jsou například environmentální udržitelnost, přelidnění turistických destinací nebo negativní sociální a ekonomické dopady.
Porozumění současným výzvám a problémům cestovního ruchu, jako jsou například environmentální udržitelnost, přelidnění turistických destinací nebo negativní sociální a ekonomické dopady.
Získání znalostí o podnikatelských modelech, strategiích a postupech specifických pro odvětví cestovního ruchu a hotelnictví.
Získání znalostí o podnikatelských modelech, strategiích a postupech specifických pro odvětví cestovního ruchu a hotelnictví.
Porozumění dopadů cestovního ruchu na životní prostředí, společnost a ekonomiku, a schopnost navrhovat a implementovat opatření pro zlepšení udržitelnosti a sociální odpovědnosti v cestovním ruchu.
Porozumění dopadů cestovního ruchu na životní prostředí, společnost a ekonomiku, a schopnost navrhovat a implementovat opatření pro zlepšení udržitelnosti a sociální odpovědnosti v cestovním ruchu.
Získání znalostí konceptů a strategií plánování a rozvoje cestovního ruchu, včetně formulace politik a implementace opatření pro udržitelný a efektivní rozvoj destinací.
Získání znalostí konceptů a strategií plánování a rozvoje cestovního ruchu, včetně formulace politik a implementace opatření pro udržitelný a efektivní rozvoj destinací.
Seznámení se s nejnovějšími trendy, inovacemi a technologiemi v oblasti cestovního ruchu a hotelnictví.
Seznámení se s nejnovějšími trendy, inovacemi a technologiemi v oblasti cestovního ruchu a hotelnictví.
Odborné dovednosti
Schopnost provádět analýzu aktuálních problémů cestovního ruchu a navrhovat řešení s ohledem na různé faktory.
Schopnost provádět analýzu aktuálních problémů cestovního ruchu a navrhovat řešení s ohledem na různé faktory.
Schopnost formulovat strategie a plány pro řízení cestovního ruchu a hotelnictví, které zohledňují aktuální trendy a výzvy.
Schopnost formulovat strategie a plány pro řízení cestovního ruchu a hotelnictví, které zohledňují aktuální trendy a výzvy.
Schopnost jasně komunikovat a prezentovat složité koncepty, politiky a strategie týkající se cestovního ruchu a hotelnictví.
Schopnost jasně komunikovat a prezentovat složité koncepty, politiky a strategie týkající se cestovního ruchu a hotelnictví.
Získání dovedností v oblasti informačních technologií a jejich využití pro inteligentní rozvoj cestovního ruchu, včetně práce s velkými a otevřenými daty.
Získání dovedností v oblasti informačních technologií a jejich využití pro inteligentní rozvoj cestovního ruchu, včetně práce s velkými a otevřenými daty.
Rozvoj schopnosti kriticky zkoumat a posuzovat nové technologie, trendy a politiky v cestovním ruchu a hotelnictví a rozhodovat se na základě získaných informací.
Rozvoj schopnosti kriticky zkoumat a posuzovat nové technologie, trendy a politiky v cestovním ruchu a hotelnictví a rozhodovat se na základě získaných informací.
Doporučená literatura
  • AKBABA, A., ALTINAS, V. Industrial and managerial solutions for tourism enterprises. Business Science Reference, 2020. ISBN 978-1799830313.
  • ALMEIDA, C. R., QUINTANO, A., SIMANCAS, M., HEUTE, R. a spol. Handbook of research on the impacts, challenges, and policy responses to overtourism. IGI Global. 2021.
  • CELTEK, E. Handbook of research on smart technology applications in the tourism industry.. IGI Global, 2020. ISBN 978-1799819899.
  • CLARE, I., MINNAERT, L. Tourism Management an Introduction.. SAGE Publications Ltd.,, 2018. ISBN 9781526423894.
  • COOK, R. A., HSU, C. H. C., TAYLOR, L. L. Tourism: the business of hospitality and travel.. Harlow: Pearson., 2018. ISBN 978-1-292-22167-0.
  • COSTA, V. G., MOURA, A. A., MIRA, M. do R. Handbook of research on human capital and people management in the tourism industry.. Hershey, Pennsylvania: IGI Global, 2021. ISBN 9781799843191.
  • DEMIR, M., DALGIC, A., ERGEN, F. D. Handbook of research on the impacts and implications of COVID-19 on the tourism industry.. Business Science Reference, 2021. ISBN 978-1668423752.
  • LESLIE, D. Sustainable Tourism: concepts, theory and practise. Oxfordshire/Cambridge: CAB International, 2012. ISBN 978-1-84593-987-8.
  • RAMOS, C. M. Q., ALMEIDA, C. R., FERNANDES, P. O. Handbook of research on social media applications for the tourism and hospitality sector. Hershey, Pennsylvania: IGI Global, 2020. ISBN 9781799819479.
  • ROBINSON, P., LUCK, M., SMITH, S. Tourism.. CABI Publishing, 2020. ISBN 978-1789241495.
  • TUCKOVA, Z., KUMAR, D. S., HUYNH, T.H., DUC, H.S. . Impact of Industry 4.0 on Sustainable Tourism Perspectives, Challenges and Future.. Emerald Publishing, 2023. ISBN 978-1-80455-158-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr